Mühlegg tagadja a doppingvádakat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A doppingvizsgálat eredményét Juan Antonio Gomez Angulo, Spanyolország sportért felelős államtitkára hozta nyilvánosságra. A minta elemzését Don H. Catlin, a Salt Lake City-i doppinglabor vezetője, illetve a NOB orvosi bizottságának két tagja, a német Peter Hemmersbach és a spanyol Jordi Segura végezte el.

"Nem értem, hogy lehetett pozitív a doppingellenőrzés eredménye. Nem használtam tiltott szereket, fogalmam sincs, mi az alapja a vádnak, ami nagyon meglepett" - fogalmazott az olimpiai bajnok az El País riporterének.

Mühlegg a 30 kilométeren, illetve a 10 km-es üldözőversenyben nyert aranyérmeit megtarthatta, mert ezeket a győzelmeket lebukása előtt érte el, és a sikereket követő ellenőrzések negatív eredményt hoztak, az 50 km-en megszerzett első helyét azonban törölték, mert erre a viadalra csak szombaton került sor.

Gerhard Heiberg, a NOB marketingbizottságának norvég elnöke szerint nemcsak az eddig lebukott sportolók doppingoltak a Salt Lake City-i téli olimpián: "Nem lennék meglepve, ha további pozitív tesztekre bukkannának. A minták elemzése éjjel-nappal folyik és úgy tudom, hogy van még néhány gyanús lelet, melyeket tovább vizsgálnak."

Heiberg ez utóbbiak számáról és az érintettek nevéről nem akart nyilatkozni. Salt Lake Cityben a téli játékok történetében először született három pozitív eredmény.

Eddig Mühleggen kívül Larissza Lazutyina (orosz, sífutás, darbepoetin), Olga Danyilova (orosz, sífutás, darbepoetin) akadt fenn a vizsgálatokon.

Ugyancsak a téli olimpia utózöngéinek egyikeként derült ki, hogy a férfi jégkorongtornán az ezüstérmes hazai válogatott másodedzője, John Cunniff rákos megbetegedéssel végezte feladatait.

A szakember a játékok előtt tudta meg, hogy daganat van a torkában, de inkább nem szólt róla senkinek. "Most sürgősen alávetem magam a kemoterápiás kezelésnek, nehogy baj legyen" - mondta Cunniff, aki ezzel együtt leköszönt a New Jersey Devils pályaedzői posztjáról.