Társoldalunk:

1952, Helsinki - magyar aranyolimpia

Zatopekék családi vállalkozása

A sporttörténelemben egyedülálló a cseh Zátopek-házaspár története. Emil Zátopek, akiről korábban, az 1948-as győzelme miatt már megemlékeztünk 1922.szeptember 19-én született Kaprivnicében, egy hatgyermekes morvaországi asztalos gyermekeként. Ugyanezen a napon Uherste Radicében született Dana Ingerova, Zatopek későbbi felesége.

Emil a Bata cipőműveknél dolgozott, s mert nem volt más választása fűzős csizmában kezdett el futni, ami egész életére meghatározta futóstílusát. Dana a prágai egyetem hallgatójaként sokat sportolt, főleg a gerelyhajításhoz volt tehetsége.Tanulmányai befejeztével sportújságíró lett. Atlétaként a sportpályán ismerkedett meg Emil Zátopekkel, s 25 évesen összeházasodtak.

Kapcsolatuk misztikus voltát erősítette az is, hogy mindketten részt vettek a helsinki olimpián, ráadásul ugyanazon a napon, 1952 július 24-én nyertek olimpiai bajnokságot. Emil 5000 méteren (amelyhez még megszerezte a 10 ezer méter és a maraton aranyát is), Dana gerelyhajításban.

Misztika, vagy csak véletlen: a sors egymásnak teremtette őket.

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász 1921. január 9-én született Budapesten. A nagy múltú Nemzeti Tornaegylet versenyzőjeként 1940-ben nyerte első magyar bajnokságát. A nehéz időket bujkálva, Juhász Piroska álnéven élte túl. Londonban (1948) az egyik utolsó edzésen megsérült, így nem indulhatott az olimpián.

Helsinkiben (1952) emlékezetes talajgyakorlatával érdemelte ki az ötkarikás aranyérmet. Melbourne-ben (1956) tagja volt a nyertes kéziszercsapatnak, s további három aranyéremmel gazdagította gyűjteményét. Az összetett egyéni versenyben mindössze három tizeddel szorult a második helyre, mert ugrása nem a legjobban sikerült. Így összesen öt első, három második, két harmadik helyezést gyűjtött az olimpiai játékokon.

Az 1954-es világbajnokságon két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Különböző szereken 53 alkalommal nyert magyar bajnokságot. A melbourne-i olimpia után Izraelben telepedett le. A testnevelési főiskolán tanított, a válogatott edzője volt, tornaiskolát vezetett. Az utóbbi két évtizedben egyre sűrűbben tartózkodik itthon, már lakást is vásárolt.

Mozgalmas életútjára "Egy olimpiai bajnok három élete" című sikeres könyvében emlékezett. Az elmúlt évben MOB Érdemérem elismerést kapott. Ma is a sportszerű életmódot követi, félórás úszással kezdi a napot.

[origo] / MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő