Társoldalunk:

1976, Montreal - pénzügyi bukás botrányokkal

1955. augusztus 31-én, az Ohio állambeli Dayton városában született Edwin Moses, akinél jobb gátfutót nem látott még a világ. A hihetetlenül intelligens fiú az atlantai Moorhouse College-on tanult, ott szerzett diplomát. Fizikusként és mérnökként végzett, ám a tanulás mellett a sportot csak hobbiszinten űzte, úgy, hogy saját magát edzette.

Első komolyabb versenyén az 1976-os olimpia előtt egy hónappal indult, s teljesítményével azonnal bekerült az amerikai válogatottba. Hihetetlen, de első nemzetközi versenye az olimpia volt, ahol 400 méter gáton világcsúccsal (47.64) győzött. 1977. szeptember 2-tól kezdve majdnem 10 éven keresztül nem akadt vetélytársa, aki legyőzze őt. (A sorozat 1987. június 4-én, Madridban szakadt meg, ahol Danny Harris nyert.)

Ezalatt az idő alatt 122 győzelmet aratott zsinórban (107-et 400 gáton), nyert két olimpiát, két világbajnokságot és négyszer döntötte meg a világrekordot. Az 1980-as olimpián az Egyesült Államok bojkottja miatt nem nyerhetett (pedig a nyitány előtt három héttel futott világcsúcsot), ám 1984-ben ismét az ő nyakába akasztották az aranyérmet. 1988-ban már nem sikerült a triplázás, csupán bronzérmes lett.

"Kétségtelen, hogy senki sem emlékezne rám, ha nem tanultam volna fizikát. Ez tette ki életem nagy részét. A tudománnyal mindent elérhetsz." Moses tudományos módszerekkel készült minden egyes versenyére, számolt, tervezett. Ő volt a világon az első futó, aki a 40 méteren a gátak közötti 40 métert 13 lépéssel tette meg. 1983-ban (éppen a születésnapján) futott 47.02 másodperces világcsúcsát sokáig csak megközelíteni tudták (pl. a zambiai Matete), míg a barcelonai olimpia döntőjében Kevin Young meg nem döntötte (46.78 mp).

Tavaly augusztusban aztán Moses ismét hallatott magáról, 48. születésnapján bejelentette: visszatér, és megpróbálja kiharcolni, hogy az amerikai csapatban részt vehessen az athéni olimpián.

"Sok barátom bíztatott, mert látták, fizikailag és mentális rendben vagyok. Higgyék el, ez nem csak egy szponzori fogás. Az én koromban már nem egyszerű 48-49 másodperc körüli időt futni, viszont az 50 mp elérhetőnek tűnik. Ezzel korosztályos rekorder lehetek" - mondta Moses. Hozzátette: célja nem a dobogó, s inkább azt reméli, hogy el tudja érni a kiküldetéshez szükség 50.5 másodperces B szintet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő