Az olimpia hajrájához értek a görögök

Vágólapra másolva!
Kevan Gosper NOB-alelnök kijelentette, mindenki azt akarja, sikeres legyen az athéni olimpia, ő személy szerint úgy gondolja, hogy az is lesz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető diplomatája e véleményének akkor adott hangot, amikor a görög fővárosban értékelte a világsajtó 210 meghívott képviselője előtt az athéni előkészületek állását, bő öt hónappal az ötkarikás játékok kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

A szervezőbizottság, az ATHOC rendezte meg a háromnapos, márciusi média-összejövetelt azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson az olimpiai munkálatok állásába, igazolandó, hogy a tavalyi hatalmas lemaradások, no és az ismétlődő NOB-dorgálások után nemcsak látványosan, de eredményesen is hajráznak, s az augusztus 13-i megnyitóra minden készen, a versenyek alatt pedig minden rendben lesz.

A jelek szerint a NOB-alelnököt teljesen meggyőzték a látottak-hallottak, derűlátása indokoltnak tetszik, de alighanem a nemzetközi sajtó is alapvetően így van vele. Egyfelől a görög házigazdák nemcsak kedves, rokonszenvesen lelkes, a munkaláztól - a megnyitó közeledtével egyre inkább - hajtott emberek, akik valóban emlékezetesen szép, méltóságteljes, a görög eszményt híven visszatükröző olimpiát akarnak rendezni a játékok szülőhazájában, másfelől az újságírók is abban érdekeltek, hogy varázslatosan hangulatos, ugyanakkor szervezésben-rendezésben egyként kitűnő játékokról tudósíthassanak.

Ehhez az alap, a görög nép kedvessége, vendégszeretete mellett immár az is egyre jobban megvan, ami nélkül persze lehetetlen olimpiát rendezni: épülnek-készülnek, sok helyütt a legvégső fázisban tartanak a sportlétesítmény-teremtő munkálatok.

A 28 olimpiai sportágnak a versenyeit - lévén szó egyes diszciplínáknál két, három, sőt a "vizes" sportok esetében négy önálló válfajról, jelesül vízilabdáról, úszásról, műugrásról és műúszásról - összesen 35 létesítményben bonyolítják le, a sajtóbejáráson - vagy ahogyan hivatalosan elnevezték: a "world press operations briefingen" - 20 sportot reprezentáló 18 színhelyet mutattak meg, s az összkép biztató, hiszen a csarnokok, stadionok, pályák, arénák állnak, zömmel remek állapotban, tökéletesen felszerelve, berendezve, ami itt-ott még hiányzik, viszonylag hamar pótolható.

Gyakorlatilag kész például az Agiosz Olimpiai Vitorlás Központ, a Markopulo lovasközpont, a ritmikus gimnasztikázókat és az asztaliteniszezőket befogadó Galaci Olimpiai Csarnok, az egyenként is hamisítatlan gyöngyszemnek minősülő gyeplabda-, baseball-, valamint softballstadion a Elenika olimpiai komplexumban, vagy a pireuszi kikötő vidéke, a Faliron tengerparti zóna egyik éke, a vadonatúj, az építészfantáziát is láthatóan sikerrel megmozgató strandröplabdacentrum, méterekre a tengertől.

Továbbá - tán amivel kezdeni lehetett volna a korántsem teljes felsorolást: - a Risztov Éváékat, valamint a magyar férfi és női pólósokat külön-külön medencékkel váró, valóban pazar Olimpiai Vízi Központ. És ha már a magyarokról esett szó: a hat médiafalu közül alighanem a legmutatósabba költözhetnek majd be a honi sajtó képviselői augusztusban: az OTE-Pallini társasház jellegű épületbirodalma kellemes színfoltja az Elefteriosz Venizelosz új nemzetközi repülőtértől negyedórányi autózásra levő, dombos-nyugodt vidéknek.

Magából a légikikötőből új sztráda, athéni elnevezéssel: a Nemzeti Autópálya vezet be a főváros szívébe, ám az amúgy roppant nehézkes közlekedés gondjait igazán a metró enyhítheti, legalábbis általános várakozás itt Athénban, hogy a repülőtértől a belvárosig húzódó, a "felszínességtől" a mélységekbe eljutó földalatti jelenthet megoldást az éppenséggel a kapcsolódó tömeges építkezések következtében mostanság különösképpen gyakran beduguló forgalom bajaira. Merthogy a dugókon változatlanul csak nagyon nehezen tudnak úrrá lenni az athéniak, még a nemzetközi újságíró társulatot szállító buszok is rendre kilátástalannak tetsző helyzetbe kerültek, s bizony olykor még a felvezető-biztosító rendőrmotorosok is csak komoly erőfeszítések árán tudtak rendet "vágni" a felgyülemlett autós-motoros tömegben.

Az igyekezet, a remélhetőleg nem el-, csak megkésett tenni akarás, a körgyűrűk mellett a déli tengerparton most születő villamosvonal mind-mind olyan tényezők a már említett sportlétesítményteremtő sikerek mellett, minek alapján hitelt ad a tudósító a NOB-alelnök optimizmusának: tényleg eredményes, nagy és szép olimpiát rendeznek augusztusban a görögök Athénban.