Társoldalunk:

Kovács Antal ezüstérmes a cselgáncs-Eb-n

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke felemás értékelést adott a vasárnap Bukarestben befejeződött 53. Európa-bajnokságról, amely az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása volt.

"Többet vártam a csapattól, hiszen 2-3 érem és a meglévő kettő mellé plusz egy athéni kvóta volt az elvárás. Ezzel együtt Kovács Antal második helyezése azt jelenti, hogy a résztvevő 38 nemzet rangsorában Magyarország a 7-8. helyen végzett. Az európai cselgáncs rendkívül kiegyensúlyozott lett, de a férfiaknál és a nőknél is volt most lehetőség áttörésre. A két fiatal, Burján László és Rajcsányi Gergő bebizonyította, hogy lehet rájuk építeni, s rajtuk kívül otthon is vannak még ígéretes jövő előtt álló juniorjaink" - mondta a sportág hazai elöljárója.

Az MJSZ-vezető szerint generációváltás zajlik a magyar dzsúdóban, s míg a női szakágban - noha Szabó Brigitta ezúttal egy hellyel lemaradt az olimpiáról - ütőképes együttes körvonalazódik, a férfiaknál kevésbé sikerült megvalósítani az elképzeléseket, és leginkább Ungvári Miklós érett be.

Tóth László kifejtette, hogy a két athéni kvóta - Kovácsé és Ungvárié, előbbi ráadásul a küldöttség zászlóvivője lesz a nyitó ünnepségen - visszalépést jelent a sydneyi hat résztvevőhöz képest: a legutóbbi seregszemlén öt férfi és egy női cselgáncsozó képviselte a magyar színeket. Ugyanakkor ez minden európai országban megfigyelhető jelenség, mivel a kontinensnek ezúttal kevesebb kvóta jutott.

"Az együttes mindazonáltal nem gyengült, hiszen a sydneyi hat indulótól ugyanúgy két érem volt az elvárás, és mivel a jelenlegi két klasszisunk a világ élvonalához tartozik, hasonló célokat tűztünk ki eléjük is" - tette hozzá a szövetség első embere, aki egyben a budapesti székhelyű európai szervezet (EJU) kincstárnoka.

A magyarok mérlege a Bukaresti Eb-n:
ezüstérem: Kovács Antal (100 kg)
7. hely: Burján László (60)
9. hely: Rajcsányi Gergő (90)
helyezetlen: Csernoviczki Éva (48), Szabó Brigitta (57), Bejczi Zsuzsa (63), Ungvári Miklós (66), Braun Ákos (73), Csizmadia Zoltán (plusz 100)

Jövőre az Eb-nek Rotterdam, míg a világbajnokságnak Egyiptom ad majd otthont.

KAPCSOLÓDÓ CIKK