2012-ig marad az öttusa az olimpián

Vágólapra másolva!
A magyarok számára (is) kedvező döntést hozott a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetsége (ASOIF): biztos, hogy a 2012-es ötkarikás játékokig egyetlen sportág sem kerül le a műsorról, így addig megmenekült az öttusa, valamint a softball és a baseball.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt került veszélybe ennek a három sportágnak az olimpiai jövője, majd az érintettek erős, érzelmektől sem mentes lobbizásba kezdtek, s ez most sikert hozott. A NOB Lausanne-ban ülésező végrehajtó bizottsága elfogadta az ASOIF határozatát.

"Minden olimpia után kielemezzük a versenyeket. A programot, a 28-as sportági és a 10 500 fős sportolói létszámot fagyasztottuk be" - mondta Jacques Rogge NOB-elnök. "Ha bármely sportág bekerül az olimpia műsorába, akkor valamelyiknek ki kell esnie, de ilyenre 2012-ig nem kerülhet sor."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1936 óta nem törölt műsoráról sportágat. Don Porter, a Nemzetközi Softball Szövetség elnöke üdvözölte a döntést: "Nagyszerű hír. Két éve még borúsnak láttam mindent, de a mostani határozat nagyon csodálatos. Az is kedvező, hogy nemcsak ezt a három, eddig veszélyeztetett sportágat teszteli a NOB, hanem a többit is."

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint is változatlan marad a 2008-as pekingi játékok műsora, ami azt jelenti, hogy azok a sportágak, amelyek Athénban szerepelnek, a kínai fővárosban is műsoron lesznek. Ez a helyzet csak abban az esetben változhat, ha az augusztusi játékokon valamelyik sportág körül doppingbotrány robban ki, esetleg más komoly etikai probléma adódik.

A lausanne-i ülésen az is elhangzott, hogy minden nyári olimpiai sportág ratifikálja az egységes doppingkódexet még az athéni játékokok augusztus 13-i rajtja előtt. Jacques Rogge hozzátette, csupán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) nem írta alá a szerződést, de már mindkét szervezettel "küszöbönáll" a megegyezés. A FIFA elsősorban azt kifogásolja, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) jogában állna, hogy egyes, számára nem tetsző ítélet miatt a Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon. Sepp Blatter FIFA-elnök ezzel együtt jelezte, a május 21-i párizsi közgyűlésen szentesítik a globális doppingellenes harc okmányát. A kerékpárosok főleg az eltiltások mértékével nem értenek egyet.