Öt pályázó maradt a 2012-es olimpiára

Vágólapra másolva!
Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének kedden bejelentett hivatalos sorrendje szerint Párizs, New York, Moszkva, London és Madrid maradt versenyben a 2012-es nyári ötkarikás játékokra pályázók közül.
Vágólapra másolva!

Kilenc város kandidált, a NOB egyhangú szavazással ezt szűkítette most öt jelentkezőre. A XXX. nyári olimpiára Lipcse, Isztambul, Havanna és Rio de Janeiro is beadta pályázatát, most ők kiestek a lehetséges rendezők sorából. A NOB 2005. július 6-án Szingapúrban dönt arról, melyik város adhat otthont a nyolc év múlva esedékes olimpiának.

A NOB végrehajtó bizottsága alapos elemzés után döntött a versenyben maradó városokról. Mindehhez egy olyan listát vettek alapul, amely a rendezés szempontjából alapvetően fontos 25 kérdést tartalmazott, és amelynek segítségével azt vizsgálták, hogy az egyes helyszíneken milyen az olimpia kormányzati támogatottsága, s a közvélemény hogyan vélekedik a házigazda szerepről. Fontos továbbá az infrastruktura, a versenyhelyszínek, az olimpiai falu elhelyezkedése, a létesítmények készenléti állapota. A döntést a 15 tagú bizottságból végül 12-en hozták meg, mert az érintett német Thomas Bach, az orosz Vitalij Szmirnov és az amerikai James Easton nem vett részt a szavazáson.

Az öt kandidálónak 500-500 ezer dollárt kell befizetnie, amiből a NOB finanszírozza a végső döntéssel kapcsolatos valamennyi kiadást. A végső pályázatokat ez év november 15-ig kell eljuttatni a NOB-hoz, az athéni olimpián pedig mind az öt város képviselői megfigyelőként lehetnek jelen.

A NOB szakértői küldöttségei 2005 februárjában és márciusában tartanak szemlét a potenciális helyszíneken, és ezt követi a július 6-i döntéshozatal. Korábban Budapest is tervezte, hogy pályázik a 2012-es játékokra, de erre nem került sor.