Ismét magyar aranyeső a kajak-kenu Eb-n

Vágólapra másolva!
A magyar válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva összesen öt arany- és egy ezüstérmet nyert a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnap délelőtti 500 m-es döntői során, ezenkívül további két olimpiai kvótát harcolt ki. A 200 m-es délutáni finálékban egy arany-, három ezüst- és három bronzérmet gyűjtöttek be a mieink, így összesen - minden idők egyik legjobb teljesítményét nyújtva - tíz arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel zárták a kontinensviadalt, amelyen emellett három további olimpiai kvótát is kiharcoltak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt az 500 m-es döntőket rendezték a poznani olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon: az első két finálé két magyar érmet hozott, a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kajaknégyes meglepetésre a második, a k-1-ben induló Vereckei Ákos pedig első lett.

Elsőként a címvédő és egyben világbajnok hölgykvartettet szólították rajthoz, a Malta-tó ezúttal is rendkívül zord körülményekkel, mindössze 10 fokos hőmérséklettel és gyenge széllel fogadta őket. Ennek megfelelően a magyarok vastag mellényben és sapkában ültek hajóba, céljuk az volt, hogy visszavágjanak az ukránoknak az előfutamban elszenvedett vereségért.

Az indulás jobban sikerült Kovácséknak, mint csütörtökön, ennek megfelelően féltávnál az élen haladtak. Esetükben az elmúlt évek világversenyein mindig az volt a koreográfia, hogy 250 m után ellépnek a mezőnytől, és fölényesen nyerik a futamot, most azonban - a népes magyar szurkolótábor csalódására - nem ez történt. A Hanna Balabanova vezette ukránok szorosan tapadtak az éllovasra, és a hajrában - ha csak néhány centiméteres különbséggel is - ismét megelőzték a már az athéni olimpiára készülő Eb-címvédőt. A lányok a partraszállást követően először nem is tudták, hogy győztek vagy kikaptak. "Nagyon hideg van, ezután a verseny után sem szerettem meg igazán Poznant" - mondta Kovács.

A kesergésre azonban nem sok idő maradt, hiszen néhány perc múlva már egy másik magyart, az előző kontinensviadalon szintén győztes Vereckei Ákost figyelhette a közönség. A Honvéd-Westel 27 éves kajakosa rendkívül magabiztosan versenyzett, már 250 m-nél az élen állt, és sorozatban negyedszer diadalmaskodott a kontinensviadalon. "Végig éreztem, hogy meglesz az aranyérem, hiszen a mezőny ismeretében tudtam, hogy a többiek a táv második felében már nem tudnak újítani" - jelentette ki a győztes, aki a négyessel 1000 m-en aratott szombati sikere után második elsőségét gyűjtötte be a lengyelországi erőpróbán.