Földön, vízen, levegőben védik Athént

Vágólapra másolva!
A görögök minden szükséges és lehetséges intézkedést megtettek az ötkarikás játékok biztonsága érdekében - erről számolt be Gáll Mariann, az athéni nagykövetség első titkára, a magyar csapat olimpiai attaséja, aki a MOB képviseletében vett részt az olimpia biztonságáról Athénban tartott háromnapos nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

A házigazdák minden eddiginél többet, 1,2 milliárd dollárt költenek a széles körű nemzetközi összefogással kidolgozott intézkedések végrehajtására. Hetvenezer ember a legkorszerűbb technikával őrködik a földön, vízen és levegőben az olimpia biztonságán. A verseny színhelye körül 4-5 zónát alakítanak ki, és az ellenőrzés már az első kapunál kezdődik. Kamerákkal figyelik az olimpiai területeket, és készen állnak az esetleges beavatkozásra.

Gáll Mariann arra hívta fel a magyar sportolók figyelmét, hogy az intézkedéseket türelemmel kell fogadni. "A repülőtér, az olimpiai falu és a versenyszínhelyek védett területek, ahol fokozott biztonsági intézkedéseket terveznek. Mindez természetesen kényelmetlenséggel, időveszteséggel jár, de a versenyzők személyes védelmének biztonsága érdekében történik. Ezért türelemmel, fegyelmezetten kell elfogadni és a felhívásoknak, figyelmeztetéseknek az első szóra eleget kell tenni."

Hozzátette: a turistáknak érdemes másfél-két órával az esemény előtt megérkezni a helyszínre. "Az ellenőrzés nagyon lassítja a lelátó helyeinek elfoglalását. A közlekedés szervezésére külön tervek készültek, a létesítményeket csak olimpiai járatokkal lehet megközelíteni, amit az aznapra szóló belépővel díjmentesen vehetnek igénybe a szurkolók. Magánautóval szinte lehetetlen lesz az olimpiai létesítmények megközelítése. A görögök ugyanakkor jó házigazdák szeretnének lenni. Szeretettel, jó hangulattal várják a bölcsőjéhez visszatérő olimpia résztvevőit, turistáit. Arra törekszenek, hogy mindenki jól érezze magát, megismerkedjen a görög kultúrával."