Kovács, Janics: verhetetlen páros

Vágólapra másolva!
Ha nem is a szombat-vasárnapi utolsó válogatót övező érdeklődés mellett rendezték pénteken délelőtt a kajak-kenu olimpiai csapatba kerülésért az úgynevezett "szétlövést", de azért szép számú közönség gyűlt össze a szegedi Gróf Széchenyi István Evezős és Kajak-Kenu Pályán. A csütörtöki férfi k-2 1000 m után most c-1 1000 m-en, férfi k-2 500-on, és a női k-2 500-on tartottak pótválogatót. A két legnagyobb érdeklődéssel várt csata közül a férfi kajakpárosok viadalát az olimpiai bajnok Kammerer, Storcz duó, a nők hasonló számát Kovács Katalin és Janics Natasa nyerte, s így ők indulnak Athénban ezekben a versenyszámokban.
Vágólapra másolva!

Kovács és Janics a hétvégi országos bajnokság után a pénteken még nagyobb különbséggel, két hajóhosszal (2,6 másodperccel) verte az Európa-bajnok Paksy Tímea, Benedek Dalma kettőst. (Mint kiderült, annak is volt jelentősége, hogy Kovácsék mennyit vertek rá Paksyékra.) Kovács most már valamelyest vidámabb volt, mint szombaton - amikor elveszítette az egyesbeli indulás jogát Janiccsal szemben -, Paksyék pedig kissé dacosan fogadták azt, hogy bár kiverték a sokszoros világbajnok Szabó, Bóta kettőst, mégsem utazhatnak az olimpiára.

"A vízen szabályos, kemény küzdelemben maradtunk alul, ezzel kapcsolatban nem lehet semmiféle kifogásunk, a parton viszont kibabráltak velünk. Az előre lefektetett válogatási elveknek megfelelően mi harcoltuk ki az olimpiai indulás jogát, csakhogy menet közben megváltoztatták a szabályokat" - mondta Paksy Tímea, az MTK 21 éves klasszisa.

"A szövetség elnöksége csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy ha Paksyék most is kikapnak, de a győztes mögött fél másodpercen belül tudnak célba érni, akkor ők is bekerülnek a csapatba. Azonban nem így történt, a két egység közötti különbség 2,6 másodperc, több mint két hajóhossz volt, így nem bővült a már öttagú együttes" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. "A szövetség korábban lefektetett szabályai szerint ugyanaz a versenyző ugyanazon a távon nem indulhat egyesben és párosban is az olimpián, mert e két viadal rajtja között mindössze 65 perc a különbség. Janics viszont mindkét számban kiharcolta a részvétel jogát. Meggyőző teljesítményét látva mindenképpen azt fogom javasolni az elnökségnek, hogy engedélyezzük számára a duplázást, s nagyon remélem, hogy el is fogadják az előterjesztésemet" - tette hozzá Angyal, majd nem hivatalosan azt is elárulta, hogy gyakorlatilag biztosra vehető, hogy egyesben Janics, párosban Kovács és Janics képviseli a magyar színeket az olimpián.

Ugyancsak Angyal volt az, aki még szombaton azt mondta, a mindenkori szétlövésnél szinte kivétel nélkül mindig az az egység győz, amely a legutóbbi válogatón. Nos, Kammerer Zoltán és Storcz Botond pénteken rácáfolt erre a szabályra, mert öt nappal azután, hogy szoros versenyben kikaptak Benkő Zoltántól és Beé Istvántól, magabiztosan vágtak vissza nem régen összeült ellenfeleiknek. Így lehetőséget kapnak arra Athénban, hogy megvédjék Sydneyben megszerzett címüket 500 párosban.

"Szerintem ez a leosztás, mármint hogy Beé Pityuék indulnak 1000-en és mi 500-on, mindannyiunknak megfelel" - magyarázta Kammerer. "Most semmit sem bíztunk a véletlenre, nagyot hajráztunk, s ez elég volt a győzelemhez. Az olimpián minden lehetséges, még az is, hogy megverjük az utóbbi években egyeduralkodó német kettőst."

Benkő és Beé - csütörtöki sikerének köszönhetően - 1000 m-en száll majd vízre az ötkarikás játékokon.

Kenu egyesben a szegedi DÉMÁSZ két ifjú titánja, a 22 éves Joób Márton és a 21 éves Vajda Attila csapott össze 1000 méteren, a csata az ob-n is győztes Vajda diadalát hozta, így a hosszabb távon ő, 500 m-en pedig klubtársa indulhat Görögországban.
"Tavasszal még sehol sem voltam, a múlt héten önmagamat is meglepve nyertem a második válogatót" - mondta a roppant komoly fiatalember benyomását keltő Vajda. "Szerintem fizikumot tekintve legalább fél tucat kenus kivívhatná az olimpiai indulást, meggyőződésem, hogy a lelki tényezők döntöttek a javamra. Minden külső körülményt ki tudtam zárni, energiáimat száz százalékig a ebbe a négy percbe tudtam sűríteni, szerintem ezért győztem."

A pénteki események után véglegessé vált, hogy az athéni játékokon hét férfi és öt női kajakos, valamint négy kenus alkotja majd a magyar válogatottat. A csapat hétfőn kezdi el az ötkarikás felkészülést Szegeden és Szolnokon. A számonkénti indulást hivatalosan majd a szövetség elnöksége rögzíti, de hogy mikor, arra még Angyal sem tudott választ adni. Mindez azonban már tényleg csak formalitás.

A magyar olimpiai csapat, férfiak:
500 m:
k-1: Vereckei Ákos
k-2: Kammerer Zoltán, Storcz Botond
c-1: Joób Márton
c-2: Kozmann György, Kolonics György

1000 m:
k-1: Kökény Roland
k-2: Benkő Zoltán, Beé István
k-4: Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth Gábor
c-1: Vajda Attila
c-2: Kozmann, Kolonics

Nők:
500 m:
k-1: Janics Natasa
k-2: Kovács Katalin, Janics
k-4: Kovács, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga

Ch. Gáll András