Másodikak lettek a női pólósok a Világligában

Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott kikapott a házigazda Egyesült Államok csapatától az első alkalommal kiírt, 126 ezer amerikai dollár összdíjazású Világliga döntőjében, így a második helyen végzett a Long Beach-i tornán. Az ezüstéremért 30 ezer dollárt kapott Faragó Tamás csapata.
Vágólapra másolva!

A döntőben:
Egyesült Államok-Magyarország 8-8 (3-2, 1-3, 3-2, 1-1) - büntetőkkel 4-2
a magyar góldobók:
Drávucz 3, Pelle, Primász 2-2, Stieber 1

Hatalmas csatát vívott egymással a két csapat, hol az amerikaiak, hol a magyarok jutottak előnyhöz a lüktető tempójú küzdelemben. A helyszíni beazámoló szerint jól védekezett Faragó Tamás együttese, amely kiszorította a kapu elől a hazaiakat, amikor pedig mégis lövésre vállalkoztak, Sós Ildikó védett parádésan. A 3000 fős honi publikum hatalmas biztatása közepette azonban jobban értékesítették a létszámfölényes helyzeteket az amerikaiak (ők 10-ből 5-öt, Stieberék 10-ből 3-at lőttek be), így tudták a hajrában döntetlenre hozni a találkozót.

A Világliga szabályainak megfelelően a négyszer 9 perces negyedek eredményezte döntetlen után 5 méterről lőtt büntetők következtek, s az idegek harcában az Egyesült Államok pólós hölgyei álltak jobban helyt. A "túlórás" párbajban az ezúttal a legbiztosabb kezű "Faragó-lány", Drávucz Rita, továbbá Primász Ágnes a hálóba talált, a csapatkapitány, s a tornán 9 góljával a legeredményesebb magyar, Stieber Mercedes, valamint Valkay Ágnes viszont rontott, pontosabban mindkettejük lövését hárította az amerikai kapus.

Faragó Tamás szövetségi kapitány: "Az amerikaiaknak több szerencséjük volt. Egyébként a büntetődobásos módi valami egészen különleges a vízilabdában, jómagam mégis inkább a hosszabbítást pártolom."

Guy Baker, az Egyesült Államok válogatottjának szakvezetője: "Úgy gondolom, hogy ma este a szurkolók egy valóban rendkívül élvezetes meccset láthattak. A magyaroknak fantasztikus csapatuk van."

A most első alkalommal kiírt női Világligában a harmadik helyen Olaszország végzett, negyedik Oroszország. A helyosztók eredményei:
a 3. helyért: Olaszország-Oroszország 10-10 (1-0, 3-2, 2-3, 4-5) - büntetőkkel: 5-4
az 5. helyért: Kanada-Görögország 6-5 (4-2, 0-0, 2-3, 0-0)
a 7. helyért: Ausztrália-Kazahsztán 9-2 (3-1, 1-1, 3-0, 2-0)

A FINA, a nemzetközi szövetség a női Világliga nyolc, általa meghívott - egyébként kivétel nélkül az athéni olimpián is szereplő - résztvevőjét összesen 126 ezer amerikai dollárral jutalmazta a Long Beach-i fellépésért. A végső sorrend és a pénzdíjak:
1. Egyesült Államok 40 ezer dollár
2. Magyarország 30 ezer dollár
3. Olaszország 20 ezer dollár
4. Oroszország 15 ezer dollár
5. Kanada 10 ezer dollár
6. Görögország 5 ezer dollár
7. Ausztrália 3 ezer dollár
8. Kazahsztán 3 ezer dollár