Társoldalunk:

Szántó Imre búcsúzik a ringsaroktól

A magyar ökölvívósport legendás edzői - Ádler Zsigmond, Papp László - sorába emelkedett a válogatott élén eltöltött másfél évtized alatt Szántó Imre. A jellegzetesen fanyar humorával, rekedtes hangjával - bár három éve leszokott a dohányzásról - a bokszon túl is figyelemre méltó egyéniségnek számító Vasas-mester egy éremmel és további egy pontszerző helyezéssel lenne elégedett Athénban - szándékai szerint az utolsó olyan olimpián, amelyet még a szorítósarokban izgulna végig a 62 éves tréner.

"Barcelona, Atlanta és Sydney után az athéni lesz a negyedik olimpiám, melyen én irányítom a válogatottat, s eddig még mindháromról éremmel, érmekkel tértünk haza. Szeretném, ha ez a hagyomány a görög fővárosban sem szakadna meg", fogalmazott "Öcsi" - a fiatalabbaknak bácsi - a madridi első európai uniós bajnokságról hazaérkezve.

A Szántó vezette magyar olimpiai bokszcsapat Barcelonából három bronzéremmel tért haza - Kovács István, Mizsei és Béres révén -, Atlantában Kovács olimpiai bajnok lett, Sydneyben pedig Erdei Zsolt szerzett harmadik helyezést.

"Athénban Káté Gyula és Bedák Pál a legesélyesebb arra, hogy folytassa ezt a szép sorozatot. Képességei alapján Balzsay Károlyt is közéjük sorolnám, de az ő súlycsoportja hihetetlenül erős."

- Káté, az MTK könnyűsúlyú klasszisa már világ- és Európa-bajnoki bronzzal bizonyította tudását.
- A 2000-es budapesti junior-vb aranyérmesének fizikuma lehengerlő, sajnos, nem üt még olyan színesen s főleg pontosan, mint a legnagyobbak. És nem sziporkázik a szorítóban, inkább felmorzsolja az ellenfeleket, valahogy úgy, ahogy a sav a fémet. Lassan, de biztosan. Sajnos, most Madridban ez nem sikerült, az a török Szeldzsuk, akit korábban már kétszer megvert, jobbnak bizonyult nála. Legalábbis a pontozóknál...

- Bedák Pál most nő ki a juniorkorból, ehhez képest kimagasló tehetség a papírsúlyban.
- "Pimpa" még nincs 19 éves, de már eddig is páratlan a pályafutása: junior világ- és Európa-bajnoki aranyérme mellett kadett-Eb-győzelemmel is rendelkezik. Ilyen korosztályos sikersorozattal egyetlen magyar ökölvívó sem dicsekedhetett korábban, még "Kokó" sem: neki "csak" a junior Eb-arany jött össze. Júniusban 23 nap leforgása alatt 7 meccset vívott, ezüstérmes lett az athéni előolimpián - ahol bátyja, Zsolt és Káté is döntőt bokszolt -, csupán 16-17-es, vitatható pontozással kapott ki a 48 kilós súlycsoport legjobbjának tartott kubai Bartholomew-től - majd onnan azonnal Dél-Koreába utazott, a junior vb-re, és meg is nyerte azt. Kivételes tehetség, hatalmas az ütőereje, talán még messzebb is juthat Athénban, mint Káté.

- A "kis" Bedák 21 éves bátyja, Zsolt az 54 kilóban rengeteget fejlődött mostanában.
- Madridban ő is második lett, a 69 kilós Balog Vilmoshoz hasonlóan, ő valamivel később tűnik beérni, mint az öccse, de hasonlóan tehetséges. Ő is pontszerző lehet Athénban. Miként a lassan veteránkorba kerülő Balog is. Balzsay évek óta óriási tehetségként van számon tartva, egyszer sikerült neki Eb-ezüstöt szereznie, élete utolsó amatőr versenyén, 25 évesen szépen búcsúzhat a "műkedvelőktől". Merthogy a hamburgi Universum Box-Promotion színeiben folytatja tovább.

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKK