Társoldalunk:

Tatán már labdát is látnak a női kézisek

Hasonlóan ideális körülmények között, mint Szlovéniában, igaz alacsonyabb tengerszint feletti magasságon folytatja olimpiai felkészülését a magyar nőikézilabda-válogatott, amely hétfő óta a tatai edzőtáborban tréningezik. Az athéni szereplés, illetve a decemberi, hazai Európa-bajnokság kapcsán tartott sajtótájékoztatót a sportág szövetsége.

"Ugyanúgy, ahogy négy évvel korábban, most is szerves egységet alkot az olimpiai és az Európa-bajnoki felkészülés; amíg előbbire nyolc hét, addig utóbbira majd három és fél, négy hét áll rendelkezésünkre. A Magyar Kézilabda Szövetséggel karöltve úgy döntöttünk, 19 plusz egy fővel kezdjük meg a felkészülést, tehát húszas keretlétszámmal mozgunk. A három mikrociklusból álló felkészülés középső fázisánál tartunk, a magaslati jellegű, roglai két hét után itt Tatán már 50-50 százalékos a fizikai és a labdás terhelés aránya. Úgy is  mondhatnám, az intenzitás és a terhelés ezen szakaszban párhuzamosan emelkedik" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki külön kihangsúlyozta, köszöni a lányoknak a közös munkát, s azt, hogy nem hanyagolták el a munkát a rövid nyári szünet során sem.

A csapat összetételéről a kapitány elmondta, hihetetlen nagy dilemma előtt áll, mikor szűkítenie kell a keretet. "Előzetesen úgy terveztük, hogy négy edzőmérkőzéssel a hátunk mögött már okosabbak leszünk, de a két Korea elleni meccs kiesésével gyakorlatilag kettő, Svédország elleni összecsapás maradt számunkra. Július 16-ig kell kijelölnöm a keretet, az olimpia más rendszert igényel, ekkorra már meg kell neveznem 15+1 főt. Nem azért kértem ez a lehető legutolsó határidőt, mert nem tudok, hanem azért, mert nem akarok dönteni. Nem lenne sportszerű" - jegyezte meg Mocsai. A szakvezető elmondta: néhány sérülés és betegség hátráltatta ugyan a munkát, de egyéni kiegészítő képzéssel pótolható a kiesés.

Sinka László főtitkár kitért arra az internetes szavazásra, amely hihetetlen nagy terhet rak a lányok vállára, hiszen egyértelmű, a közvélemény (arany)érmet vár az együttestől. "A szövetség július 19-én véglegesíti a nők és a férfiak utazó keretét, bár a hölgyek esetében már előbb kiderül, kik utaznak Athénba, hiszen nekik már a szűkített összeállításban kell elutazniuk  a franciaországi előolimpiára. Az utolsó módosításra augusztus 13-án, délelőtt 10 óráig van lehetőség, akkor lesz az utolsó technikai értekezlet. Azaz ha a két időpont között valaki megsérül, még van mód a cserére" -mondta a főtitkár.

Forrás: [origo]

A válogatott a jövő héten Debrecenben és Nyíradonyban a svédek ellen lép pályára, majd július 8-tól a franciaországi Bordeaux-ban lesz edzőtábor. Július 22-25-e között az előolimpián a hazai világbajnok gárda mellett az olimpiai címvédő Dánia, és a legjobb dél-amerikai válogatott, Brazília lesz az ellenfél.

A hazatérést követően Hévízen gyakorol a Mocsai-csapat, és közben augusztus 4-én Veszprémben, másnap pedig egy újabb Eb-helyszínen, a Papp László Arénában - a volt Budapest Sportarénában - találkozik a francia együttessel. Az athéni utazás 10-én lesz, és 12-én, a görög fővárosban a spanyolok elleni felkészülési összecsapás jelenti az utolsó próbát.

A decemberi Eb kapcsán Sinka László elmondta, jó ütemben folynak a munkálatok, egyelőre azonban az öt helyszín közül Zalaegerszeg és Békéscsaba sportcsarnoka alkalmatlan Eb-mérkőzések megrendezésére. A felújítás azonban megkezdődik, s szeptember végére befejeződik be.

Az Európa-bajnokság összköltségvetésére (amely mintegy 450 millió forint) komoly kormány- vagy bankgarancia szükséges, legalábbis ezt követeli meg az EHF. A tatai sajtótájékoztatón írta alá a szövetség a SYMA Magyarország Kft.-vel, a Berwin Ruhagyár Rt.-vel és az Emporium Kft.-vel kötött támogatói megállapodást, amely Sinka László elmondása szerint mintegy 85 millió forintra rúg.

a magyar női és férfi válogatott hazai felkészülési mérkőzései
július 15., Debrecen, 18.00
Magyarország - Svédország (női)

július 16., Nyíradony, 18.00
Magyarország - Svédország (női)

július 16., Tatabánya, 18.00
Magyarország - Izland (férfi)

július 18., Pápa, 18.00
Magyarország - Izland (férfi)

augusztus 4., Veszprém, 18.00
Magyarország - Franciaország (női)

augusztus 5., Budapest, 17.45
Magyarország - Franciaország (női)

augusztus 7., Nagyatád, 18.00
Magyarország - Horvátország (férfi)

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK