Cseh új országos csúcsot úszott 200 háton

Vágólapra másolva!
Cseh László 1:58.72 perces idővel új országos csúcsot úszott 200 m háton a Komjádi uszodában zajló 106. országos úszóbajnokság negyedik, befejező napján. A korábbi rekordot 2003. augusztus 1. óta szintén ő tartotta, 1:58.99 perccel.
Vágólapra másolva!

A döntők előtt afféle különfutamon próbálta meg 100 m mellen az olimpiai A szint teljesítését a magyar csúcskísérletet is bejelentő Flaskay Mihály, ám hiába: a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes egri versenyző egyik vállalását sem kísérte siker, mi több, a vele úszó Financsek Gábor a végén lehajrázta.

Az "igazi" finálék nyitányakor mindjárt hatalmas presztízscsatának is szemtanúi lehettek a Komjádi uszodába kilátogatók, hiszen 200 m női vegyesen egymással is vetélkedett az idei Európa-bajnokság 4. és 6. helyezettje, azaz Kovács Ágnes és Jakabos Zsuzsanna. Győzött a rutin a fiatalos hévvel szemben: Kovács negyedik egyéni bajnoki címét szerezte meg.

A férfi 200 m hát döntője nemcsak izgalmakat hozott, hanem magyar csúcsot is: a rekorder Cseh László tavalyi, 1:58.99 perces legjobbját módosította lefelé 1:58.72-re. A női 50 m gyorson Csobánki Zsuzsa, férfi 100 m pillangón pedig Gáspár Zsolt védte meg biztosan bajnoki elsőségét.

Az 1500 és a 800 után a 400 méteres gyorsúszásban is a 16 éves ajkai Kis Gergő diadalmaskodott, ami nem csupán jeles fegyverténynek számít, de arra is jó volt, hogy végre tisztázódjék: a rajtlista dacára nem két, hanem egyetlen "s" betűvel írja a nevét.

A férfi 200 m-es melldöntőben a már egyformán A szintes, ekként olimpiai résztvevőnek tekintendő duó győzött úgy, hogy a hatalmas finist az ifjú Gyurta Dániel bírta jobban a rövidebb távokon Eb-bronzérmes Bodor Richárddal szemben.

A női 100 m pillangón Boulsevicz Beatrixnak csupán az óra volt az ellenfele, akkora előnnyel nyert, s bár országos csúcsától elmaradt, jó idővel lett első. Ugyanez igaz Zubor Attilára is, az elnyűhetetlen sprinter biztosan verte vissza az ifjabb riválisok támadását 100 m gyorson, alig szorulva ki az 50 másodperces "határidőből".