Marion Jonesnak 200-on sem megy a futás

Vágólapra másolva!
Távolugrásban ugyan a világ idei második legjobb eredményével már biztosította helyét Athénban, a futás azonban továbbra sem megy Marion Jonesnak az amerikai atléták olimpiai válogatóján. A háromszoros olimpiai bajnoknő Sacramentóban előfutamában utolsó lett, s csak a 10. legjobb időeredménnyel jutott tovább.
Vágólapra másolva!

Marion Jones 100-on az 5. helyen végzett Sacramentóban, így Athénban csak akkor lenne esélye a címvédésre, ha az előtte célba érkezettek közül a doppingvétségen ért Torri Edwardsot eltiltják, Gail Devers pedig fő számára, a 100 méteres gátfutásra való tekintettel lemondana az indulásról. Jones 200-on is olimpiai címvédő, de ebben a számban a sacramentói előfutamok alapján alig van esélye arra, hogy rajthoz állhasson Athénban. Ugyanis csak a 10. legjobb idővel jutott a 16 közé, úgy, hogy futamában utolsó lehet!

Igaz, hogy mindössze 19-en indultak, így csupán egy versenyző esett ki, s akár azt is gondolhatnánk, hogy Jones tartalékolt. Ám aligha ez a helyzet. Idén most futott másodszor 200-on, április 18-án Walnutban 23,02 mp, pénteken pedig Sacramentóban 22,93 mp alatt ért célba. S ezek az idők nem csak az egyéni csúcsától (21,62 - 1998) vagy a sydneyi győztes idejétől (21,84) vannak nagyon messze, hanem a vetélytársaiétól is alaposan elmaradnak: a válogatón Torri Edwards 22,60-nal, Muna Lee 22,66-tal, Allyson Felix 22,67-tel, Inger Miller 22,74-gyel, Stephanie Durst 22,75-tel lépett tovább az előfutamából. Szombaton (közép-európai idő szerint már vasárnap) a három elődöntőből a futamok első két helyezettje és a további két legjobb eredményt elérő versenyző jut majd a döntőbe. S majd csak a dobogósok indulhatnak az olimpián.

Sacramentóban férfi 200-on is kialakult az elődöntő mezőnye. Shawn Crawford a világ idei legjobb eredményével, 19,88 mp-cel kvalifikálta magát, Justin Gatlin 20,06-ot, Tyson Gay 20,07-et repesztett, de itt szintén nagy a tülekedés, legalábbis a még olimpiai részvételt érő második és a harmadik hely aligha "lefutott".

Fábik Tibor