Augusztus 30-án jön az aranygép Athénból

Vágólapra másolva!
A magyar olimpiai résztvevők közül elsőként Hajdu Balázs, 12-szeres Finndingi-bajnok vitorlázó indul Athénba augusztus 2-án, utoljára pedig augusztus 25-én atléták, birkózók és Vinczeffy Zsolt hegyikerékpáros kel útra. Az utolsó csoport az augusztus 29-i záró ünnepély másnapján, 30-án, hétfőn délelőtt az úgynevezett aranygéppel érkezik haza hazafelé - derül ki a Magyar Olimpiai Bizottság utaztatási tervéből.
Vágólapra másolva!

"Minden tekintetben igyekeztünk alkalmazkodni a szövetségi kapitányok, szakvezetők igényeihez" - mondta Medvegy Iván, a MOB szakmai munkatársa. Athénban nincs szükség akklimatizációra, az időeltolódás mindössze egy óra, az utazás alig két óra, továbbá az olimpiai falu közvetlen közelében épült, könnyen megközelíthető Dekelia edzőközpontban 12 sportág számára nyílik kiváló edzési lehetőség. A szakvezetők ezért úgy döntöttek, hogy szinte az utolsó napokig a hazai, megszokott környezetben irányítják a felkészülést.

A legtöbb induló versenye előtt alig 48 órával érkezik majd meg Athénba, ennek megfelelően az egyes sportágak képviselői is több részletben utaznak. A kajak-kenu válogatott például a 23-án, hétfőn reggel kezdődő versenyekre csak 21-én, szombaton indul majd.

Az igények kielégítése Tar Lászlóra, az utaztatási felelősre várt, aki a Malév korábbi munkatársaként már 11 nyári olimpián intézte, szervezte az olimpikonok utaztatását.

Hajdu Balázs után, 7-én további vitorlázók, 8-án az orvosi csapat vezetői, valamint tornászok, 9-én súlyemelők, 10-én az egyetlen különgéppel pedig asztaliteniszezők, evezősök, kerékpárosok, a férfi és női kézilabda válogatott játékosai, ökölvívók, sportlövők, súlyemelők utaznak. Az úszók első nagyobb csoportja 11-én, a férfi vízilabdázók 12-én, a női pólósok 13-án repülnek. Augusztus 25-én atléták, birkózók és Vinczeffy Zsolt hegyikerékpáros kel útra.

Az olimpiai faluban eltöltött idő, a napok száma egyébként anyagilag az egyes nemzeti olimpiai bizottságok számára érdektelen. Az elhelyezés és ellátás ugyanis a falu teljes üzemelési idejére a jelentős marketing bevételek, elsősorban a televíziós jogdíjaknak köszönhetően díjtalan.

A magyar versenyzők ettől függetlenül számaik befejezése után hazaindulnak. Az utolsó csoport az augusztus 29-i záró ünnepély másnapján, 30-án, hétfőn délelőtt az úgynevezett aranygéppel érkezik haza hazafelé.