Társoldalunk:

Kilencezer fát ültettek az olimpiai faluba

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ügyvezető igazgatója, Molnár Zoltán rendkívül kedvező benyomásokat szerzett a hét végén Athénban. Ötkarikás csapatunk vezetője létszámegyeztető megbeszélésekre érkezett a görög fővárosba.

Bár a magyar csapat versenyzőinek és szakvezetőinek létszámegyeztetése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak betartásához való szigorú ragaszkodással alaposan elhúzódott - tizenkét és fél órát vett igénybe -, az akkreditációs procedúra ezzel remélhetőleg végleg le is zárult. Ugyanis a sportolók és a szakvezetők már Budapesten átvehetik az akkreditációs kártyáikat, s ezeket Athénban másodpercek alatt érvényesítik.

Molnár Zoltán a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján arról is beszámolt, hogy a két éve épült új repülőtérről alig 35 perc alatt értek be az olimpiai faluba. Az elmúlt napokban nyílt meg a szintén az olimpiára épített körgyűrűről az olimpiai faluba vezető új sugárút. De a görögök a turistákra is gondoltak, hiszen a repülőteret a belvárossal összekötő gyorsvasút ugyancsak a napokban nyílt meg, és sűrű járatokkal áll rendelkezésre.

Az olimpiai falu kifogástalan állapotban várja a csapatokat. A magyar delegáció 152 szobát, 303 ágyat kapott. Molnár Zoltán arról számolt be, hogy a lakó zónában vadonatúj házakban, frissen felhúzott ágyakat találtak, s a társalgókban már ott álltak a MOB által rendelt bérlemények, a televíziós készülékek és hűtőszekrények. Az egyes lakosztályok négy-hat szobás lakásokból állnak, a kétágyas szobák tágasak, négy személyre jut egy-egy fürdő és minden lakáshoz tartozik társalgó. A magyarok öt háza az ausztrál, a norvég, a horvát és a portugál sportolók otthonának közelében van. A lakosztályok légkondicionálása tökéletes. Mi több, az első éjszaka idején, amelyet a faluban töltöttek, csökkenteni kellett a légkondicionálók hőfokát, mert nagyon hidegre volt állítva, s így még a 35-40 fokos athéni kánikulának számító melegben is fáztak.

A barátságos, otthonos környezetre csak egyetlen példa: a hatalmas, 124 hektáron épült olimpiai falu lakózónájába a kőházak környékén az elmúlt héten nem kevesebb, mint kilencezer fát - nem csemetét, hanem lombos fát - ültettek. A közreműködők, az önkéntesek mosolyogva, délszaki könnyed kedvességgel, hallatlan szívélyességgel fogadják és várják az olimpikonokat.

"Az előzetes hírek, a szigorú biztonsági intézkedések, a biztonságra költött 1,2 milliárd euró, a 70 ezer katona, rendőr készenléte alapján azt vártuk, hogy lépten-nyomon fegyveresekkel találkozunk, ám fegyveres egyenruhásokat jóformán alig-alig láttunk" - mondta el Molnár Zoltán, majd hozzátette: "Bizonyára észrevétlenül, a versenyzőket nem zavarva végzik majd munkájukat, de természetesen készen állnak szükség esetén az olimpiai játékok biztonságának megőrzésére. Az Athénben szerzett kedvező benyomások, megnyugtató tapasztalatok alapján ismét megerősítem, hogy a görög főváros csodálatos olimpiát rendez."

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKK