Társoldalunk:

Duncan és Iverson lesz a Dream Team kapitánya

2004.07.27. 18:24

Tim Duncan (San Antonio Spurs) és Allen Iverson (Philadelphia 76ers), a két körelnök, egyszersmind papíron a legnagyobb sztár lesz az Egyesült Államok olimpiai férfikosárlabda-válogatottjának két csapatkapitánya. Larry Brown, a - némi jóindulattal - Dream Teamnek nevezett együttes szakvezetője döntött így, egyetértésben a játékosokkal.

"Olyan fiatal a csapatunk - mindössze 23,6 év az átlagéletkor -, hogy teljesen nyilvánvaló módon esett a választás a két legtapasztaltabb kosarasra" - indokolta döntését Brown, a júniusban NBA-bajnoki címet szerzett Detroit Pistons mestere. A Team USA olimpiai főpróbáját augusztus 6-án játssza Belgrádban, a világbajnok Szerbia és Montenegró válogatottjával. 

Forrás: EPA

Duncan és Iverson - még egymás ellen egy All Star-gálán

Duncan és Iverson - előbbi 2002-ben és 2003-ban, utóbbi 2001-ben volt a liga MVP-je - már tavaly, a Puerto Ricó-i olimpiai selejtezőn is ott volt a csapatban. Most mindketten hatalmas megtiszteltetésnek tartják a csapatkapitányi felkérést. A Spurs center-bedobója a tavalyi tornán 15,6 pontot és 8 lepattanót termelt átlagban, Iverson mutatója ugyanott 14,3 pont és 3,8 gólpassz volt.

Brown segítője a kispadon Gregg Popovich, az 1999-ben és 2003-ban bajnoki címet szerző San Antonio Spurs szakvezetője. Ami Brownt illeti, ő már rendelkezik olimpiai bajnoki címmel, még 1964-ből, amikor Tokióban játékosként volt tagja az Egyesült Államok válogatottjának.

A Team USA hétfőn kezdte meg az edzőtáborozást a jacksonville-i Észak-Florida Egyetem sportcsarnokában. A táborozás péntekig tart, majd szombaton a jacksonville-i Veterans Memoril Arenában megmérkőzik a csapat Puerto Rico válogatottjával.

Ezt követően átrepül a csapat Európába, s Kölnben augusztus 3-án Olaszországgal, egy napra rá Németországgal csap össze. A túra csúcspontja augusztus 6-án, pénteken lesz, Belgrádban, az 1994-es világbajnokságra épített (a vb-t az embargó miatt végül Torontóban rendezték), 22 ezres csarnokban.

Itt a világbajnoki címet védő Szerbia és Montenegró fogadja az olimpiai bajnok amerikaiakat, a 2002-es indianapolisi világbajnokság hatodik helyezettjét (két éve a negyeddöntőben az akkor még Jugoszlávia néven szereplő délszláv válogatott 81-78-ra verte az amerikaiakat). A szerbektől hiányozni fog legjobbjuk, Peja Stojakovic, a Sacramento Kings All-Star-bedobója, aki azért nem utazhat majd el Athénba, mert - kettős, szerb-görög állampolgárként - attól tart, hogy ott fogják a görög fővárosban, letöltetlen katonai szolgálata miatt.

Ch. Gáll András

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK