Társoldalunk:

Elbúcsúztatták az olimpiai csapatot

2004.08.01. 14:50

Az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára utazó magyar csapat ünnepélyes búcsúztatására került sor vasárnap a Tatai Edzőtáborban Medgyessy Péter kormányfő és Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter jelenlétében. A miniszterelnök beszédében kiemelte: a világot a verseny jellemzi, a demokrácia alapja is a verseny.

"Nem véletlen, hogy a demokrácia és az olimpiai versengés hazája ugyanaz az ország, Görögország. (...) Szokás mondani, hogy sportnemzet vagyunk, s a sportolók a nemzet hősei. A kormány ezért alapította a Nemzet Sportolója címet. (...) A világ sportkrónikáját nem lehet megírni a magyarok nélkül." 

Az elvárásokról szólva a kormányfő azt mondta, a nemzet győzelmeket és sikereket vár a sportolóktól. "De joggal merül fel a kérdés, mit tett az állam a sikerekért? Kétmilliárd forintot biztosítottunk az olimpiai felkészülésre, támogattuk a Tatai Edzőtábort, fejlesztettük az olimpiai központokat, és nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az elismerés méltó szintű legyen." 

A miniszterelnök hozzátette: Athén egyszer már jó ómennek bizonyult, mert ott írták alá Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz, s remélhetőleg jó ómennek bizonyul az olimpiára nézve is. Hangsúlyozta: a verseny mellett fontos az együttműködés és a fair play szelleme is. 

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte: a játékokra kvalifikációt szerzett sportolók 12 nap múlva olimpikonokká és egyben nagykövetekké válnak, akik Magyarország jó hírét viszik el a világba. Ezt követően Schmitt Pál átadott Medgyessy Péternek egy olimpikonnak járó komplett sportfelszerelést.

Molnár Zoltán csapatvezető és Kovács Antal cselgáncsozó, Barcelona bajnoka, aki a megnyitó ünnepségen a magyar zászlót viszi majd, a szponzorok ajándékait vette át, köztük tíz piros-fehér-zöld lobogót a szurkolók aláírásával.  

Az ötkarikás játékokon 22 sportágban 215 magyar versenyző (és négy hivatalos tartalék) szerepel majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK