Társoldalunk:

Athénban minden elkészült az olimpiára

2004.08.02. 9:05

Tizenegy nappal az athéni olimpia augusztus 13-i megnyitója előtt a szervező bizottság - hét évnyi zűrzavar és tétovázás, tehetetlenkedés után - learatta első igazi diadalát, amely azonban sorsdöntő jelentőségű és feledtet minden eddigi kudarcot: a játékok akár már holnap elkezdődhetnének, minden létesítmény felépült, minden készen áll a nyitányra. A helyszínek kicsinosítva, az utak elkészültek, a vonatok közlekednek, az olimpiai falu megnyílt, fogadja a sportolókat, és amire még kevesebben számítottak: a jegyek eladása is felpörgött - tudhatjuk meg a Los Angeles Times helyszíni riportjából. Meglehet - minden előzetes hírre rácáfolva -, mégiscsak nagyszerűen rendezett olimpiának leszünk szemtanúi Athénban?!

Mi több, Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök - aki, miután márciusban megnyerte a választásokat, azonnal átvette az olimpiai munkálatok irányítását - magabiztosan kijelentette: "Az athéni olimpiai játékok biztonsága olyan magas szintű lesz, amennyire az csak emberileg lehetséges."

"Azt hiszem, azt a magabiztos üzenetet közvetíthetjük a világnak és az olimpiára érkezőknek, hogy - a kezdeti bizonytalankodás ellenére - Athén és Görögország felkészült arra, hogy nagyszerű és biztonságos olimpiára lássa vendégül őket" - tette hozzá Karamanlisz.

Forrás: EPA

Mintegy 70 000 rendőr és katona feladata lesz, hogy járőrözzön a város, illetve a térség utcáin, az olimpiai létesítmények területén. Az athéni olimpia biztonságának garantálására 1,5 milliárd dollárt (több mint 300 milliárd forintot) fordítanak, ötször annyit, mint a 2000-es sydneyi olimpia biztosítására... Egyes számítások szerint a rendezési költségekből minden harmadik dollár - vagy euró, ahogy vesszük - a biztonságra megy el. De hát ilyen világot élünk...

Az elmúlt napokban speciális bombakereső csapatok vizsgálták át tüzetesen az összes olimpiai létesítményt, majd hermetikusan lezárták az épületeket, hogy csak a megnyitó után nyissák meg kapuikat a sportolók és nézők előtt.

Athén utcáit kamerák százai pásztázzák, az olimpiai létesítmények fölött repüléstilalmi zónákat jelöltek ki, helikopterek, valamint AWACS-típusú felderítő repülőgépek járőröznek, és Patriot föld-levegő rakétákat telepítettek Athén környékére az esetleges illetéktelen behatoló repülőgépek lelövése céljából. 200 főnyi tengerész kommandós alakulat áll bevetésre készen, a pireuszi kikötőben egy fregatt horgonyoz, fedélzetén 200, speciálisan kiképzett katonával, hogy őrizzék a kikötőben veszteglő luxushajókat - köztük a Queen Mary II-t -, amelyek úszó szállodaként működnek majd a játékok idején.

Hét ország szakértői segítettek a görög rendőrség és katonaság felkészítésében, nem beszélve arról, hogy a NATO légi és tengeri "pajzsot" vont Athén fölé és köré. "Maximálisan biztonságban érezhetik majd magukat a sportolók és a turisták, a VIP-vendégek" - jelentette ki magabiztosan Karamanlisz.

Hírszerző források azt állítják, az elmúlt hetekben semmiféle olyan információ nem érkezett, amely arra engedne következtetni, hogy az athéni olimpia a nemzetközi terrorizmus célpontja lenne. Ennek ellenére nem sikerült teljesen eloszlatni a bizalmatlanságot; néhány amerikai kosaras sztár például - Kevin Garnett, Vince Carter - azért mondta le a szereplést, mert tart az esetleges terrortámadástól. És persze a tavasszal elkövetett madridi, illetve isztambuli robbantásos merényletek sem használtak a közhangulatnak.

De térjünk át békésebb témákra! Az 5,3 millió belépőjegynek már a 42 százaléka, azaz 2,2 millió elkelt! Az rendezők állítása szerint az elmúlt napokban nagyon beindultak a jegyeladások, napi 12 ezres tempóban fogynak a belépők. Ugyanakkor a turizmus legfőbb mutatója, az érkező légi utasok száma 6-10 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor volt.

"2001. szeptember 11. óta a világ már nem ugyanaz, mint korábban volt" - ismeri el Karamanlisz. "Sajnos, lélektani, irracionális elemei is vannak a hisztériának. A világ nem annyira veszélyes, mint amennyire tűnik. Nem tudok mást mondani: próbálják ki, jöjjenek el, és meglátják, nem lesz semmi baj!"

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK