Athén felkészült az olimpiára

Vágólapra másolva!
Mihelyt kiszáll az ember a Malév athéni járatából az El. Venizelos repülőtéren, és - nem vicc! - tíz perc alatt túljut mindazon, ami Szöulban, Barcelonában vagy éppen Atlantában másfél-két órát vett igénybe (útlevél-ellenőrzés, vámvizsgálat, olimpiai akkreditációs kártya érvényesítése), azonnal megfeledkezik mindarról a hazugságáradatról, amellyel a világsajtó leöntötte ezt a kétségkívül mediterrán, bohém, megannyi regényben és mozialkotásban kifigurázott, lesajnált derék kis népet.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Albert Flórián
Az összes interjú
Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból




Kedden délben azzal a járattal volt szerencsénk Athénba utazni, amely a magyar női és férfi kézilabda-válogatottat, az ökölvívókat - Bedák Pált és Zsoltot, Káté Gyulát, Balog Vilmost és Balzsay Károlyt -, az asztaliteniszezőket - Bátorfi Csillát és Tóth Krisztinát -, továbbá a két magyar evezőshölgyet repítette az ötkarikás játékokra.

A gépen mindenki azonnal Kirsner Erikát, a Ferencváros remek balszélsőjét kezdte idegesíteni, mert pillanatok alatt felfedezték: a fedélzeti újságban terjedelmes interjú magasztalja a kézilabda-válogatott egyik kedvencét. Görbicz Anita, a magyar olimpikonok szépségkirálynőjének megválasztott, kötélidegzetű irányító a felszállást követően rögvest elbóbiskolt, a Fotex két világklasszisa, a csapatkapitány Pásztor István és az élete első olimpiájára készülő exkubai, Carlos Pérez pedig elmélyült diskurzust folytatott - természetesen magyarul.

Forrás: [origo]
Görbicz itt még ébren volt



- Miért?


- Azért mostanság is adódnak olyan felemelő pillanatok, mint a minap Veszprémben, a világbajnok franciáknak a találkozó utolsó másodpercében ejtett egyenlítő gólja.


- Ez a maximum mire lehet elegendő Athénban?


- Igen, de alacsonyabbak a magyaroknál...


- Ön jóformán minden komoly klubcsapatnál megfordult az elmúlt tíz évben...


- Milyen az Alborgban kézilabdázni?


- Meddig akar még Dániában játszani?


- Utána is maradna?


Mire befejeztük a beszélgetést, a repülőgép is leszállt Athénban. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója, csapatvezető fogadta a sportolókat, akik azonmód az olimpiai faluba hajtattak. A biztonsági intézkedések egyébként szigorúak, de semmi túlzás, semmi bántó tolakodás. Az árak elfogadhatóak - bár magasak: egy fél literes korsó Mythos sör 3,80 euróba, mintegy ezer forintba kerül tengerparti (Glyfada városnegyed) szállodánkban. Taxira nem kell pénzt költeni, az ingabuszok mindenhová ingyen elviszik az újságírót, a hangulat pedig már most remek, egyöntetű a várakozás: Athén osztályon felüli, azaz ötcsillagos ötkarikás játékokat rendez.

Érdekesség, hogy a hivatalos adatok szerint a közvetítési joggal rendelkező mintegy háromszáz televíziós csatorna összesen 35 ezer órán át sugároz a játékokról. Négy éve, Sydneyből 29 600 órát, míg a legutóbb Európában rendezett nyári játékokról, Barcelonából 20 ezer órát láthattak a sportrajongók. Így az athéni olimpia nézettsége a becslések szerint elérheti a 3,9 milliárdot.

David Munyasia kenyai ökölvívó lett egyébként az első Athénban doppinghasználaton ért olimpikon, akit tettéért kizártak az ötkarikás játékokról. A NOB tájékoztatása szerint a 24 éves versenyző szervezetében egy katin nevű tiltólistás készítményt találtak, amely egy Kelet-Afrikában sokak által rágcsált növényből származik. A harmatsúlyú bokszoló mintája egyike az eddig kielemzett 224-nek. A játékok végéig mintegy háromezer vizsgálatot hajtanak végre, ez 25 százalékkal több, mint amennyit Sydneyben végeztek el.

Volt tüntetés is a görög parlament épülete előtt, a mintegy 500 tiltakozó arra kívánta felhívni a lakosság figyelmét, hogy az ötkarikás előkészületek során 13 építőmunkás vesztette életét. Ezért 13 fakeresztet állítottak fel az áldozatok neveivel. A demonstrációt a PAME kommunista szakszervezet rendezte.