Társoldalunk:

Az olaszok rangadóval kezdenek Athénban

2004.08.12. 8:43

Az olimpiai futballtorna második napján, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt a B és a D csoport résztvevői is bemutatkoznak, vagyis teljessé válik a csoportmérkőzések első köre. A csütörtöki összecsapások közül a Ghána-Olaszország találkozó emelkedik ki, hiszen itt két olyan gárda találkozik, amely akár a végső győzelemre is esélyes lehet, de nagy érdeklődés övezi az Irak-Portugália mérkőzést is.

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Grosics Gyula
Az összes interjú
A B csoportban található az argentinok utáni második legnagyobb esélyes, az olasz gárda, amely júniusban az U21-es Európa-bajnokság megnyerésével kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Már a korosztályos Eb-n is csupa olyan labdarúgó szerepelt a gárdában, akik a Serie A-ban edződtek, sőt, páran korábban már a nagyválogatottban is szerepeltek, a három túlkorossal kiegészülve pedig valóban a taljánok adják az egyik legerősebb együttest Athénban.

Claudio Gentile mester az idősebb focisták közül Andrea Pirlót, Matteo Ferrarit és Ivan Pelizzolit vitte magával, akik valóban túllépték már a korhatárt, de mindhárman a fiatalabb korosztályba tartoznak, és az előző években dolgoztak a tréner keze alatt az U21-es válogatottban. A csapat legnagyobb sztárja egyébként az AC Parma támadója, Alberto Gilardino, akit sokak szerint Giovanni Trapattoninak ki kellett volna vinnie a portugáliai Eb-re.

A taljánok az első meccsükön rögtön egyik legnagyobb csoportbéli ellenfelükkel, Ghánával kerültek szembe, és az afrikai együttesben több olyan focista is lesz, aki jó ismerősként köszönheti az olasz focistákat. A ghánaiak közül ugyanis többen a Serie A-ban keresik kenyerüket: a csapatkapitány (egyébként túlkorosként kivitt) Steven Appiah a Juventusban, John Mensah a Chievóban, Asamoah Gyan és Sule Muntari pedig az Udinesében szerepel, de érdemes lesz odafigyelni a csatársorban tündöklő Isaac Boakyére is, aki az Arminia Bielefeld játékosa. A két együttes egyébként az 1996-os olimpián egy remek meccset játszott egymással, akkor a ghánaiak nagy meglepetésre 3-2-re nyerni tudtak.

A csoport másik két résztvevője Paraguay és Japán, ami jól mutatja, hogy ez a kvartett talán a legerősebb az olimpiai tornán. A paraguayiak már a Copa Américára is szándékosan az olimpiai csapatukat vitték ki, és a dél-amerikai kontinensviadalon nem is szerepeltek rosszul: megverték a későbbi győztes brazilokat, és negyeddöntőt játszhattak. Túlkorosként itt a veterán védő, Carlos Gamarra, illetve két éve Dél-Amerika legjobb játékosának megválasztott támadó, José Saturnino Cardozo viszi a prímet, a harmadik idősebb focista, Júlio César Enciso viszont a japánok ellen valószínűleg nem szerepelhet sérülése miatt. A paraguayi csapat így is rendkívül erősnek tűnik, de a japánok is nagy játékerőt képviselnek: ott van náluk 2002 legjobb ázsiai focistája, Ono Sindzsi, akit inkább em hívtak meg az Ázsia-kupáa, hogy szerepelhessen az olimpián. Ő az egyetlen légiós a keretben, de a focisták többsége már a J-League profijának számít, mindössze ketten kaptak meghívót egyetemi csapatból.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK