Dagad a görög atléták doppingbotránya

Vágólapra másolva!
Az athéni olimpia pénteki nyitóünnepségére készülő Görögországot sokkolta, hogy doppinggyanúba keveredett a csütörtökön motorbalesetet szenvedett, nemzeti hősként tisztelt olimpiai bajnok Kosztasz Kenterisz, valamint egy másik Sydneyben érmes atlétájuk, Ekaterini Tanu. A pénteki helyi lapok címoldalon foglalkoznak az esettel, s már azt is tudni vélik, kik állnak az ügy hátterében.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú


Az Ethnosz még drámaibb hangot üt meg: "Sok megatonnás bomba rázta meg az olimpia alapjait." Majd az újság felszólítja a két futót: "Kosztasz és Ekaterini, bizonyítsátok be a görögöknek, hogy tiszták vagytok! Mondjátok meg nekünk az igazat!" Néhány lap szerint egyértelmű, hogy a cél a két sztáratléta lejáratása.

Forrás: EPA

Kenterisz és Tanu: hősökből áldozatok?

"Az Egyesült Államok folyamatosan nyomás alatt tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Az amerikaiak követelték a NOB-tól, hogy ellenőrizze a görögöket, amely végül engedett a nyomásnak" - fogalmazott a Ta Nea. A Kathmerini a külföldi sajtót okolja: "A külföldi újságírók mindig arról érdeklődtek a NOB-nál, hogy milyen doppingellenőrzések voltak a görögöknél."

Az Eleftherotypia úgy látja, a rossz kommunikáció az oka, hogy sokáig senki sem tudta, mi történt: "Órák hosszat spekulációk és találgatások tartották izgalomban Athént. A rossz információs politika következménye, hogy súlyos árnyék vetül az ötkarikás ünnepre."

Időközben a meglehetősen bonyolult ügy újabb fejleménnyel bővült: Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) magyar főtitkára bejelentette, hogy az olimpiára tengerentúlon készült - és a lánggyújtóként emlegetett - Kenterisz, valamint Tanu néhány napja már Chicagóban elmulasztott egy doppingellenőrzést.

Gyakorlatilag ez történt csütörtökön is. A NOB illetékesei az olimpiai faluban keresték, ám nem találták a két atlétát. Kenterisz és Tanu a motorozás előtt visszatért szállására, de később azt állították, senki sem értesítette őket, hogy ellenőrzésre kell menniük. Önmagában már ez, a vizsgálat elmulasztása is doppingvétségnek minősül.

Kenterisz és Tanu ezután a görög csapat szállásának közelében balesetet szenvedett, s kórházba szállították őket. Mindez néhány órával azelőtt következett be, hogy a két sportolónak meg kellett volna jelennie a háromtagú különbizottság előtt, amelyet Jacques Rogge, a NOB elnöke állított fel "a doppingellenes szabályzatnak a két görög atléta általi állítólagos megsértése jellegének és körülményeinek" kivizsgálására.

Rogge pénteken sajtótájékoztatón cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a két futó előző este mégis átesett az ellenőrzésen, s hozzátette: amennyiben bebizonyosodik vétkességük, kétéves eltiltásra számíthatnak.

Szakberkekben már régóta téma a görög atléták fantasztikus eredménysora, különös tekintettel a sprintszámokra, amelyekben általános a színes bőrű futók fölénye. Kenterisz Sydneyben 200 méteren nyert magabiztos fölénnyel, Tanu pedig 100-on második lett. A doppinggyanút erősítette az is, hogy a görögök szinte csak otthon versenyeznek, és a nagy világversenyek előtt tűnnek fel, úgymond a semmiből.

A görög olimpiai csapat péntek délben 48 órás haladékot kért a NOB-tól a doppingvizsgálat elvégzésére, mivel a sprinterek a pótszűrésen sem jelentek meg a Hilton szállóban. Állítólag ennyi idő szükséges a felépülésükhöz.