Társoldalunk:

Cseh László bronzérmes 400 vegyesen

2004.08.14. 19:10

Megszületett az athéni olimpia második magyar érme is szombat este! Nem lett arany, még csak ezüst sem, de ezen kár lenne rágódni: kisebb orvosi csoda eredményeként is Cseh László bronzéremmel zárt a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében, amelyet saját világcsúcsát tovább javítva a világelső amerikai Michael Phelps nyert meg. Nem csupán a statisztikát kedvelők figyelmébe ajánlható: Turi György tanítványáé a magyar úszósport 17. olimpiai bronza.

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Wladár Sándor
Az összes interjú
A tengerentúli csillag és a magyar sztár csatája már az elején eldőlt, mivel Cseh László kissé beragadt, s utolsóként rugaszkodott el a rajtkőről. Phelps már ekkor valósággal kilőtt, és villámgyorsan elhúzott a többiektől. A Bp. Spartacus kitűnősége közben kezdte ledolgozni méretes hátrányát, elébb pillangón még a második-harmadik helyen úszott, háton már a második volt, mellen is tartotta a pozícióját, a hajrát azonban nem bírta, vagy a másik amerikai, Erik Vendt finiselt nagyszerűen (4:11.81 p), a lényeg, hogy a célban megelőzte Csehet, aki 4:12.15 perces idővel lett harmadik.

Az olmipiai bajnoki címet Phelps úgy szerezte meg, hogy beérkezésekor saját, nem sokkal korábbi világrekordját is megjavította. Az új csúcs 4:08.26 perc, 15 századdal jobb az idén július 7-én Long Beachben elért régi "legjénél".

Forrás: EPA

Erik Vendt, Michael Phelps, Cseh László

"Két hete még azt sem hittük, hogy egyáltalán itt lehet az olimpián, ehhez képest ez a bronz hatalmas teljesítményként értékelendő. Lacika tisztességgel, becsülettel harcolt, és dobogós lett, azt hiszem, túlzás nélkül mondhatom: ő az egyetlen úszó a világon, aki törött lábbal erre képes volt" - nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány.

Michael Phelps a győzelme után ezt mondta: "Egész nap csak a versenyen járt az eszem, miután éjjel nem tudtam aludni sem. Aztán ma este olyan gyorsan úsztam, ahogyan csak tőlem tellett."

férfi 400 m vegyes, olimpiai bajnok:
1. Michael Phelps (Egyesült Államok) 4:08.26 világcsúcs (régi: Phelps 4:08.41 p, Long Beach, 2004. július 7.)
2. Erik Vendt (Egyesült Államok) 4:11.81
3. CSEH LÁSZLÓ (MAGYARORSZÁG) 4:12.15
4. Alessio Boggiatto (Olaszország) 4:12.28
5. Usszama Melluli (Tunézia) 4:14.49
6. Joannisz Kokkodisz (Görögország) 4:18.60
7. Miki Jiro (Japán) 4:19.97
8. Travis Nederpelt (Ausztrália) 4:20.08

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK