Győzelemmel kezdett nőikézi-csapatunk

Vágólapra másolva!
Az első félidő hajrájában nyújtott remek teljesítménynek köszönhetően győzelemmel mutatkozott be az athéni olimpián a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a szünetre 17-11-es előnyt harcolt ki, s végül 28-24-re nyert. A magyar csapat legeredményesebbjének a nyolcgólos Radulovics Bojana és Kulcsár Anita bizonyult.
Vágólapra másolva!

eredmény, A csoport, 1. mérkőzés
Magyarország - Kína 28-24 (17-11)
Sport Pavillion, 1000 néző
vezette: Hasszan, Ali (egyiptomi)
gól: Radulovics 8/3, Kulcsár 8, Kirsner 3, Ferling 3, Görbicz 2, Lovász 2, Pigniczki 1, Mehlmann 1, illetve Li Vej-Vej 8/3, Vang Min 5, Liu Jun 3, Vu Janan 3, Csao Zsaj 3, Liu Hsziao-mei 2
hetes: 3/3, illetve 5/3
kiállítás: 22, illetve 22 perc.

Kína ellen kezdte meg szereplését a magyar nőikézilabda-válogatott, amelyben Tóth Tímeát nem nevezte Mocsai Lajos szövetségi kapitány, az ellenfélnél Zsang maradt ki. Jól kezdte a találkozót a magyar együttes, amely Görbicz révén 20 másodperc elteltével vezetést is szerzett. Nagy meglepetést nem okozott a szakvezetés azzal, hogy a nyitott védekezést alkalmazta az ázsiai csapattal szemben, a több, 180 centiméter magas kínai játékos ellen a mozgékonyabb védelem hasznosabbnak is tűnt.

A 6. percre Kirsner okos üres kapus ejtésével 4-1-re lépett meg az együttes, el is küldte kicsit melegíteni Csao Zsajt a kínaiak koreai mestere. Érdekes módon a 2002-es esztendő legjobbjának választott irányító/átlövő csak a 10. percben lépett először pályára, beálltával meg is változott a játék képe.

A 11. percben Li Vej-Vej harmadik találatával 5-5-re módosult az állás, majd 8-8-nál ismét beállt a meccsnull, ráadásul Görbicz kiállítása miatt emberhátrányban folytathatta a csapat. Ám Kirsner a vízilabdából ellesett svédcsavarral beállós pozícióból, a kapunak háttal állva hatalmas gólt varázsolt a jobb felső sarokba, Kulcsár labdaszerzés után talált be - hátrányból két gólt lőni, világklasszis teljesítmény!

Mire helyreállt volna a rend, Görbicz újabb kisbüntetést gyűjtött be, Pigniczki pedig menetrendszerűen lőtte a hátrányos gólt (11-10), időt is kért emiatt Csung mester. Ez azonban saját csapatát zavarta meg, a magyarok 12-10-nál kettős előnybe kerültek, Radulovics pedig háromra növelte az előnyt. A félidő hajrája egyértelműen a magyaroké volt, Pálinger a távoli lövéseket szinte százszázalékosan hatástalanította, a Radulovics vezette akciók pedig hatgólos különbséget eredményeztek (17-11).

A második játékrészt kisebb góliszonnyal kezdte válogatottunk, szerencsére az ellenfélnél Li Vej-Vej "csak" kétszer volt eredményes négy perc alatta, így Radulovics büntetőjével még jócskán maradt az előnyből (18-13). Tizenkét percen keresztül zajlott a "háromra felengedjük, öttel elhúzunk" játék, majd Kulcsár klasszikus beállós mozdulattal hatra növelte az előnyt (22-16).

Mire megnyugodhatott volna az együttes, Vang Min másfél perc alatt háromszor is betalált - ami még nagyobb szégyen, jobbszélről, jobbkézzel. (Érthetetlen is, hogy egy 1,1 milliárd lakosú országban nem találtak egy balkezes jobbszélsőt...) Mocsai kapitány magyarázott is rendesen a védekezésben padon ülő Görbicznek, de győri irányító mellett a meccs ezen periódusában a többiek is partnerek voltak a könnyelműsködéshez.

Az 50. percben két említésre méltó esemény is történt: mivel sem Lovász, sem Pálffy nem váltotta meg a világot, Radulovics lett a jobbszélső, a helyére beálló Mehlmann góllal mutatkozott be (24-19). Aztán Görbicz megkapta harmadik kétpercesét és az ezzel járó piros lapot, majd pillanatok múlva Kirsner is leülhetett "pihenni"

A hajrára megtartotta jó szokását az egyiptomi bírókettős, igyekeztek elkerülni a hét-hét elleni játékot, panasz nem lehetett rájuk, hiszen mérlegelés nélkül egyformán sújtották mindkét együttest. A hajrában gyakorlatilag csak az előnyt kellett őrizni, ami nehezen, de sikerült - a kulcsmozzanatot talán az 57. percben Li Vej-Vej kihagyott (pontosabban Pálinger által bravúrosan hárított) büntetője jelentette, majd Csao Zsaj is bebizonyította, nem olyan könnyű a büntetőt értékesíteni.

A végeredmény 28-24 lett, a magyar válogatott egy napos pihenő után kedden, Görögország ellen, 15.30-kor lép pályára.

"Fontos volt, hogy az első félidő végére a megfelelő harcmodorral sikerült elhúznunk, de ezt az előnyt meg is kellett tartani. A támadásban sok mozgást és elzárást kértem, a védőfalat pedig magasítottam, mindez egy jó kapusteljesítménnyel párosult. Értékes győzelmet arattunk, Kína nagyon jó csapat. Sajnos a játékvezetők szétfújták a meccset" - nyilatkozta Mocsai Lajos a mérkőzés után.

További eredmények:
A csoport:
Brazília - Görögország 29-21 (14-18)
B csoport:
Dánia - Franciaország 35-26 (16-11)
Spanyolország - Angola 24-24 (14-10)