Mincza és Nagy a 16 között

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A címvédő Nagy Tímea ott folytatta olimpiai szereplését, ahol négy éve Sydneyben abbahagyta, győzelemmel kezdett a női párbajtőrözők athéni ötkarikás versenyében: szép vívással 14-10-re nyert az orosz Anna Zsivkova ellen.

Nagy kapta a három magyar közül a legnehezebb ellenfelet a 32 között, Zsivkova két világbajnoki aranyéremmel is büszkélkedhet csapatban. A két vívó sokáig kóstolgatta egymást, az első három percben csupán két találat esett, egy-egy mindkét oldalon. A pihenő után Zsivkova elhúzott 4-2-re, de a magyar vívó, úgy tűnt, magára talált, s két szép támadással egyenlített, majd a vezetést is átvette.

A harmadik három percben 6-4-es magyar előnynél Zsivkovát szabálytalan akcióért sárga lappal figyelmeztették. Nagy egyre magabiztosabban mozgott, 2-4 után öt tust adott zsinórban! Riválisa azonban szorossá tette a találkozót és 48 mp a vége előtt egyenlített (7-7).

A hajrá viszont újra Nagyé volt, az utolsó pillanatokban már parádézva győzött. A címvédő a nyolcaddöntőben a japán Harada és az olasz Cascioli párharcának továbbjutója ellen lép pástra.

Mincza Ildikó szintén bejutott a nyolcaddöntőbe, miután magabiztosan, 15-7-re nyert a holland Sonja Tol ellen. Minczához hasonlóan a nála egy fejjel magasabb, eddig csak Világkupa-versenyeken remeklő Tol is erőnyerő volt az első fordulóban. A magyar vívó remekül kezdett, másfél perc alatt 3-0-ra elhúzott, az első három perc végén pedig 6-2-re vezetett. Fölényére jellemző, hogy a második harmadot már nem is kellett végigvívni, 15-7-tel ugyanis véget vetett a küzdelemnek. A következő kanyarban Mincza a német Heidemann-nal mérkőzik.