Gyurta parádézott, Risztov remekelt, Zubor kiesett

Vágólapra másolva!
Az ötkarikás úszóversenyek negyedik napján a leggyorsabb magyarnak támadt kötelezettsége, amely azonban túl nagy terhet rótt rá: Zubor Attila 50.26 másodperces teljesítménnyel futamában csak a hetedik, az összesítésben pedig a 27. lett, így nem jutott tovább. Risztov Éva viszont a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a női 200 m pillangóúszás délutáni elődöntőjébe. Az alig 15 éves Gyurta Dániel a legjobb, míg Bodor Richárd a 14. idővel kvalifikálta magát a 200 m mell délutáni elődöntőjébe.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Egerszegi Krisztina

Az összes interjú
A női 200 m pillangón Risztov Éva 2:10.49 perccel biztosan, a harmadik legjobbként lépett tovább, Boulsevicz Beatrixnek ugyanez nem sikerült: a 2:12.54 perc csak a 17. helyhez volt elegendő, vagyis éppen kiszorult a "tizenhatok" társaságából.


Risztovnál - lévén a szám világ- és Európa-bajnoki ezüstérmese - nem az volt a kérdés, hogy tud-e annyit, amennyi az elődöntőhöz szükséges, hanem hogy lelkileg is képes-e ráhangolódni az új feladatra a számára csalódást hozó két 400-as verseny után. Hogy kiheverte-e a kisebbfajta traumát, amit a vegyesen elért negyedik helye s a gyorson elszenvedett kieséses kudarca okozott, egyelőre nem tudni.

A valódi választ majd az esti elődöntő és még inkább a szerdai döntő adhatja csak meg, mindenesetre akár derűlátásra is okot adhat Risztov azon első mondata, amit a verseny után mondott: "Élveztem az úszást!" Boulsevicz viszont kevésbé élvezhette, hiszen a 100 m pillangó ifjúsági Európa-bajnoka hatalmas balszerencsével maradt le az elődöntőről. Csupán két tizeddel kellett volna gyorsabban úsznia...


A mezőny nagysága - az előfutamokban egy híján hetvenen (!) álltak startkőre - eleve megnehezítette Zubor Attila feladatát: legalább ötven másodpercen belüli, sőt az országos csúcsához (49.13 mp) közeli időt kell úszni az elődöntős részvételhez. Nem sikerült, ennélfogva egyéniben alighanem utolsó olimpiai szereplésén van túl a Bp. Spartacus 30. életévében járó nagy örege.

Akire, mivel változatlanul a legjobb sprinter odahaza, a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon is nagy szükség lesz, de még előbb, itt, Ahénban is, a 4x100 méteres vegyesváltó befutó vagy stílszerűbben: beúszó tagjaként. "Az edzéseken sokkal jobban ment, úgy terveztem és úgy is éreztem, hogy ötvenen belül leszek. Sajnos nem ez történt..." - mondta szomorúan Zubor Attila.

A férfi 200 méteres mellúszásban megmutatta magát a világnak Gyurta Dániel: a még mindig csak 15 éves tehetség a legjobb idővel - 2:11.29 perccel - biztosította helyét az esti elődöntőben, ahová az Eb-bronzérmes pécsi Bodor Richárd is beverekedte magát 2:14.36-os, a 14. helyet érő produkcióval.

Forrás: EPA

Edzője szerint most jött el Gyurta Dániel ideje

A Jövő SC talentuma a harmadik hossznál húzott bele, fokozatosan ellépett futamtársaitól, s ha a rajtja picivel jobban sikerül, most már magyar csúcstartónak is vallhatná magát. Tudniillik alig hat századdal maradt el Rózsa Norbert hovatovább klasszikus sportágtörténeti országos csúcsától, a 2:11.23-tól! Persze akár már kedd este van módja Gyurtának e helyzeten változtatni. Ő maga szerényen csak ennyit mondott: "Nem gondoltam volna, hogy ennyire erős időt megyek, én csak úsztam, ahogy tudtam."

Előfutamában a nyolcadik, összességében pedig a 16., vagyis utolsó lett a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó. A Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs, Makány Balázs, Szűcs Tamás összeállítású staféta 7:31.78 percet úszott.