Három egységünk már döntős kajak-kenuban

Vágólapra másolva!
Az 1000 méteres, illetve a női kajaknégyesek 500 méteres előfutamával megkezdődtek a kajak-kenu versenyek. A hétfői nap a papírforma szerint alakult a mieink számára, a hat egységből három egyből a döntőbe jutott, a másik három a szerdai középdöntőben lesz érdekelt.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Gyulai Zsolt
Az összes interjú


A női kajaknégyes ugyan maga elé engedte a Birgit Fischert is a soraiban tudó németeket, de a Kovács, Szabó, Viski, Bóta összetételű kvartett így is egyből a fináléba került. "Ennyi kellett. Mi is nyomtuk rendesen, de a németek még jobban. Két edzés után most kipróbáltunk egy új kormánylapátot, de nem biztos, hogy a folytatásban is ezt kellene használnunk. A szél is elég zavaró volt" - mondta Kovács Katalin.

Benkő Zoltán és Beé István még a középdöntőben is kajakozni kényszerül, mivel futamukban ötödikként értek célba a kajakkettesek mezőnyében. A Kozmann, Kolonics kenupáros csak pénteken mérheti össze erejét a többi egységgel, akkor viszont már érmekért, mivel a harmadik hely döntőt ért számukra.

"Azzal számoltunk előzetesen, hogy a spanyolokkal leszünk nagy csatában, s bíztunk abban, hogy legyőzzük őket. Sikerült, noha féltávnál még előttünk jártak. Sajnos a magasítás ellenére a hullámok miatt víz csapott a hajónkba, de gondolom, ezzel a többiek is így voltak" - értékelt Kolonics.

Az olimpiai címvédő férfi kajaknégyes esélyeshez méltóan elsőként haladt át a célvonalon, ezzel automatikusan a fináléba kvalifikálta magát a Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth négyes. "Ezt terveztük, bár a fehéroroszok megleptek bennünket a kiváló kezdésükkel. Végül simán megvertük őket, s ez jó jel" - mondta Storcz Botond.



Hozzátette: Benkőéknél visszaütött, hogy nem teljesítettek maximálisan a vasárnapi edzésen, pedig ez lett volna a feltétele a jobb időeredménynek. "Pedig az utolsó megbeszélésen mindenkitől azt kértem, hogy a lehető legjobban küzdjenek az első futamban. Ezzel ugyanis önbizalmat szerezhetnek, s az ellenfelekre is hatást gyakorolhatnak. Ez valakinek sikerült, valakinek nem."

A kajakos Kökény Roland és a kenus Vajda Attila szereplését megfelelőnek ítélte Angyal, s hozzátette, utóbbi versenyzőtől nagy bravúr lenne, ha a középfutamból bejutna a fináléba. "A férfi kajaknégyes, valamint a Kozmann, Kolonics duó is jól ment. Utóbbiak csak annyit eveztek, amennyi a fináléhoz kellett. Ráadásul mindenki tudja, hogy ők 500 méteren lehetnek jobbak" - fejezte be értékelését a szövetségi kapitány.

[origo]/(MTI)