El-Guerrouj végre csúcsra ért

Vágólapra másolva!
Csodálatos versenyben élete első olimpiai aranyérmét szerezte meg minden idők egyik legjobb középtávfutója: a marokkói Hicham El-Guerrouj 1500 méteren utasította maga mögé a mezőnyt. Tízpróbában a cseh Serble nyert, Zsivoczky Attila szenzációs eredményel a hatodik helyen végzett. A női 100 gát királynője az amerikai Hayes lett, az olimpiák történetének első, egyéni számban elért bahamai aranyát Williams-Darling nyerte a nők 400 méteres síkfutásában. Női rúdugrásban az orosz Jelena Iszinbajeva 4,91 méterrel új világcsúcsot állított fel.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú


Az 1500 méteres futásban aztán Zsivoczky remekül teljesített, 4:29.54 perccel negyedik lett, így 8287 ponttal zárt, és megőrizte hatodik helyét.A győzelmet 8893 ponttal, új olimpiai rekorddal a világcsúcstartó cseh Roman Sebrle szerezte meg.

Az idei esztendő legjobb eredményével, 8:05.81 perccel a kenyai Ezekiel Kemboi nyerte a férfiak 3000 méteres akadályfutását. A második-harmadik helyen egyaránt honfitársa, Brimin Kipruto és Paul Kipsiele Koech ért célba. Érdekesség, az 1984-es játékok óta mindig a kelet-afrikai ország képviselői nyerik ezt a számot.

Az olimpiák történetének első bahamai aranyérmét nyerte egyéni számban Tonique Williams-Darling, aki 49.41 másodperces idővel győzött a nők 400 méteres síkfutásában. A második helyen a mexikói Ana Guevara, a harmadikon az orosz Natalja Antyuk ért célba.

Azt nem lehet mondani, hogy szokványosan kezdődött volna az atlétikaversenyek keddi zárószáma, az indítóbíró ugyanis visszalőtte az 1500 méteres síkfutás rajtját - talán a históriában először.

A nagy kérdés az volt, vajon minden idők egyik legjobb középtávfutója, a marokkói Hicham El-Guerrouj megszerzi-e első olimpiai aranyát. Az első négyszázon a kenyai futók mellett a spanyol Reyes Estévez futott az élen, majd 800 méterrel a vége előtt El-Guerrouj ritmust váltott, s az élre állt.

Az utolsó körre a viadal már El-Guerrouj és a kenyai Bernard Lagat párharcává szűkült, Lagat az utolsó 100 méterre elsőként fordult, ám a marokkói pazar hajrát vágott ki, s győzött.

Két nagy ász is elbúcsúzott a női 200 méteres síkfutás elődöntőiben: az első futamban ugyanis a szlovén színekben induló jamaikai születésű Merlene Ottey a rajt után feladta a versenyt, míg a francia Christine Arron mindössze a hetedik helyen ért célba. A legjobb időt a jamaikai Veronica Campbell (22.13) ért el, rajta kívül még honfitársa Aleen Bailey, az amerikai Allyson Felix és Muna Lee, a brit Abiodun Oyepitan, a bolgár Ivet Lalova, a belga Kim Gevaert és a bahamai Debbie Ferguson jutott fináléba.

Női rúdugrásban az orosz Jelena Iszinbajeva 4,91 méterrel új világcsúcsot állított fel; a korábbi 4,90 m-es rekordot szintén ő tartotta július 30-a óta. A 22 éves klasszis első kísérletével átvitte a rekordmagasságot.