Társoldalunk:

Fazekas: Nem csaltam!

2004.08.25. 14:08

Az eddig hallgatásba burkolódzott, olimpiai aranyérmétől kedden este megfosztott Fazekas Róbert is megszólalt a magyar közvéleményt jelenleg talán legjobban foglalkoztató (dopping)ügyben, a diszkoszvető közleményben tudatta, nem csalt. A Fazekas-ügy után egy nappal Kovács Zoltán súlyemelő sem tudott elegendő mintát produkálni.

Fórum: Fazekas doppingolt?

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú
Fazekas Róbert csütörtökön sajtótájékoztatót tart Szombathelyen, amelyen személyesen számol be az őt Athénban ért megrázkódtatásról. A kósza híreket hallva azonban az atléta közleményt fogalmazott meg, amelyet a nyugat.hu honlapon jelentetett meg.

Fazekas megköszöni a magyar szurkolóknak, hogy egy emberként kiálltak mellette, leszögezte ugyanakkor, hogy az általa leadott, valóban kis mennyiségű vizeletet a WADA ellenőre átvette, s szabályos körülmények között tárolta. Fazekas a közleményben tagadja, hogy csalt volna, de előrevetíti, él fellebbezési jogával (a szabályok szerint a NOB végrehajtó bizottságának döntése ellen fellebbezésnek nincs helye, jogorvoslatért a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) lehet fordulni). Szerinte az aranyérem előbb-utóbb visszakerül hozzá, a versenyszám jogos nyerteséhez. Gyulai István IAAF-főtitkár állítólag támogatásáról biztosította. Fazekas szerint menekülésről szó sem volt, s komolyan elgondolkozott azon, hogy befejezze sportpályafutását.

Schmitt Pál, a MOB elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, Fazekas súlyos hibát követett el, amikor elhagyta a vizsgálat helyszínét. "Nem személyes hangvételt kell megütni ebben az ügyben, hanem szigorúan a tényekhez kell ragaszkodni" - mondta a sportvezető. "Itt van előttem az esetről szóló jegyzőkönyv, amelyben nincs szó pozitív mintáról, ugyanakkor leszögezi, hogy Fazekas nem csinálta végig az ellenőrzési procedúrát. Amikor négy óra próbálkozás után csak 25 millilitert adott le, a minimálisan szükséges vizeletmennyiség harmadát, közölte, hogy ezt nem tudja tovább folytatni. Felajánlották neki, hogy kórházba viszik, ahol folytatódhat a vizsgálat, de ezt elutasította. Ekkor írásban figyelmeztették őt és az orvost, hogy távozásuk automatikusan vétségnek nyilvánul. Ha valaki nem teljesíti száz százalékra az előírt ellenőrzési pontokat, vét a doppingszabályok ellen, aminek a következménye, hogy kizárják a játékokról, törlik eredményeit, visszavonják akkreditációját, bárkiről legyen is szó. A levett mintát tudomásom szerint nem vizsgálták meg, de erre nincs is szükség, mert amit adott, az nem volt elegendő."

Olimpiai háttérké-pek az [o]-mobilon
 
Olimpiai ajánlatok az [origo] bevásárló-központban

Fazekas Róbert közleményének teljes szövege:

"Először is szeretném megköszönni azt, hogy a hozzám eljutott információk szerint a magyar közvélemény egy emberként kiáll mellettem, és maximális támogatásáról biztosít. Az engem ért méltánytalanságról először egy szombathelyi sajtótájékoztatón szerettem volna beszélni, ám a rengeteg kósza hír és információ miatt úgy döntöttem, nem várok, és a nyilvánosság elé tárom gondolataimat."

"A diszkoszvetés döntője után valóban nem sikerült a szabályban előírt mennyiségű vizeletet produkálnom, ugyanakkor a WADA helyszínen tartózkodó ellenőre az általam leadott mennyiségű vizeletet lezárta, és szabályos körülmények között tárolta. Ekkor úgy gondoltam, hogy a minta megvizsgálása után nem veszik el az olimpiai aranyérmemet. A Magyarországon megjelentekkel ellentétben nem próbáltam csalni. Aki egy kicsit is ismeri a doppingvizsgálatok menetét, az tudja, ez lehetetlen. Csalás vagy annak kísérlete nem szerepel a vizsgálat jegyzőkönyvében. Mint ahogy nem szerepelt az eddigi több száz doppingvizsgálatom jegyzőkönyvében sem. Alaptalan minden erre utaló vádaskodás, ezek részei annak az akciónak, aminek végén annak ellenére zártak ki, hogy vizeletem vizsgálata során negatív eredmény született. Azt hiszem, ilyen még soha, egyetlen sportágban sem fordult elő."

"Természetesen élek fellebbezési jogommal, nem fogadom el a döntést. Az IAAF főtitkára, Gyulai István támogatásáról biztosított, és segít a szükséges lépések megtételében. Biztos vagyok benne, hogy a fellebbezés után korrekt döntés születik, és az olimpiai aranyérem visszakerül ahhoz, aki valóban megnyerte ezt a versenyszámot.A hírekkel ellentétben klubtársammal, Annus Adriánnal nem menekülünk, a távozásra engedélyt kértünk és kaptunk. Úton vagyunk hazafelé. Csütörtökön 14 órakor a szombathelyi városháza házasságkötő termében sajtótájékozatót tartok, ahova minden érdeklődőt várok. A jövőmmel kapcsolatban még nem hoztam döntést, de komolyan gondolkodom azon, hogy mit tegyek. Jelenleg úgy érzem, nem sok értelme van annak, hogy ilyen körülmények között sportpályafutásomat folytassam."

A távirati iroda Pál T. Gábortól, Annus és Fazekas személyi titkárától, a Szombathelyi Televízió szerkesztő-riporterétől megtudta, Fazekas csütörtökig nem kíván nyilatkozni. Jelenleg hazafelé tartanak, Bulgáriában vannak, és várhatóan csak csütörtök reggelre érnek haza.

Közben újabb botrány borzolja a kedélyeket a magyar küldöttségben, Kovács Zoltán súlyemelő sem tudott elegendő mintát produkálni a doppingvizsgálaton. A 105 kg-osok között indult sportoló első kísérlete után, könyöksérülés miatt visszalépett a versenytől. Az már a kameruniak bánata, hogy a MEGA tévé szerint lebukott a hármasugrás bajnoknője is.

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK