Vágólapra másolva!
Az eddig hallgatásba burkolódzott, olimpiai aranyérmétől kedden este megfosztott Fazekas Róbert is megszólalt a magyar közvéleményt jelenleg talán legjobban foglalkoztató (dopping)ügyben, a diszkoszvető közleményben tudatta, nem csalt. A Fazekas-ügy után egy nappal Kovács Zoltán súlyemelő sem tudott elegendő mintát produkálni.
Vágólapra másolva!

Fórum: Fazekas doppingolt?

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú




Fazekas Róbert közleményének teljes szövege:

"Először is szeretném megköszönni azt, hogy a hozzám eljutott információk szerint a magyar közvélemény egy emberként kiáll mellettem, és maximális támogatásáról biztosít. Az engem ért méltánytalanságról először egy szombathelyi sajtótájékoztatón szerettem volna beszélni, ám a rengeteg kósza hír és információ miatt úgy döntöttem, nem várok, és a nyilvánosság elé tárom gondolataimat."

"A diszkoszvetés döntője után valóban nem sikerült a szabályban előírt mennyiségű vizeletet produkálnom, ugyanakkor a WADA helyszínen tartózkodó ellenőre az általam leadott mennyiségű vizeletet lezárta, és szabályos körülmények között tárolta. Ekkor úgy gondoltam, hogy a minta megvizsgálása után nem veszik el az olimpiai aranyérmemet. A Magyarországon megjelentekkel ellentétben nem próbáltam csalni. Aki egy kicsit is ismeri a doppingvizsgálatok menetét, az tudja, ez lehetetlen. Csalás vagy annak kísérlete nem szerepel a vizsgálat jegyzőkönyvében. Mint ahogy nem szerepelt az eddigi több száz doppingvizsgálatom jegyzőkönyvében sem. Alaptalan minden erre utaló vádaskodás, ezek részei annak az akciónak, aminek végén annak ellenére zártak ki, hogy vizeletem vizsgálata során negatív eredmény született. Azt hiszem, ilyen még soha, egyetlen sportágban sem fordult elő."

"Természetesen élek fellebbezési jogommal, nem fogadom el a döntést. Az IAAF főtitkára, Gyulai István támogatásáról biztosított, és segít a szükséges lépések megtételében. Biztos vagyok benne, hogy a fellebbezés után korrekt döntés születik, és az olimpiai aranyérem visszakerül ahhoz, aki valóban megnyerte ezt a versenyszámot.A hírekkel ellentétben klubtársammal, Annus Adriánnal nem menekülünk, a távozásra engedélyt kértünk és kaptunk. Úton vagyunk hazafelé. Csütörtökön 14 órakor a szombathelyi városháza házasságkötő termében sajtótájékozatót tartok, ahova minden érdeklődőt várok. A jövőmmel kapcsolatban még nem hoztam döntést, de komolyan gondolkodom azon, hogy mit tegyek. Jelenleg úgy érzem, nem sok értelme van annak, hogy ilyen körülmények között sportpályafutásomat folytassam."

A távirati iroda Pál T. Gábortól, Annus és Fazekas személyi titkárától, a Szombathelyi Televízió szerkesztő-riporterétől megtudta, Fazekas csütörtökig nem kíván nyilatkozni. Jelenleg hazafelé tartanak, Bulgáriában vannak, és várhatóan csak csütörtök reggelre érnek haza.

Közben újabb botrány borzolja a kedélyeket a magyar küldöttségben, Kovács Zoltán súlyemelő sem tudott elegendő mintát produkálni a doppingvizsgálaton. A 105 kg-osok között indult sportoló első kísérlete után, könyöksérülés miatt visszalépett a versenytől. Az már a kameruniak bánata, hogy a MEGA tévé szerint lebukott a hármasugrás bajnoknője is.

[origo]