Társoldalunk:

Argentína hazaküldte a Dream Teamet

2004.08.27. 22:00

Két éve Indianapolisban - amikor szégyenszemre hatodik helyen végzett az Egyesült Államok NBA-sztárokból verbuvált férfikosárlabda-csapata - már megkongatták a vészharangot a USA Basketball, azaz az amerikai kosárlabda-szövetség vezetői. Érdemi lépés azonban nem történt, s Athénba, az olimpiára is egy igencsak halovány csapatot sikerült kiküldeni, amely - most már végérvényes - ugyanúgy leszerepelt, mint elődje: nem jutott a döntőbe. Larry Brown edző együttese az elődöntőben sima vereséget szenvedett a vb-ezüstérmes Argentínától, amely szombaton késő éjjel Olaszországgal mérkőzik az aranyéremért, míg a Team USA Litvániával a bronzért.

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

Argentína - Egyesült Államok 89-81 (24-20, 19-18, 27-19, 19-24)
Olimpiai csarnok, 14 500 néző
Argentína: Sánchez 4, Ginóbili 29, Oberto 5, Nocioni 13, Wolkowyski 3. csere: Montecchia 12, Herrmann 11, Fernández 1, Sconochini 0, Scola 10, Delfino 0.
USA: Iverson 10, Marbury 18, Duncan 10, Odom 14, Jefferson 7. csere: Wade 2, Boozer 8, James 3, Marion 9.

A spanyolok negyeddöntőbeli váratlan legyőzése után sokan azt hitték, végre mozgásba jött az amerikai gépezet, és felőrli Argentínát is. Aztán gyorsan kiderült: nincs itt semmiféle henger.

Az argentinok a San Antonio Spurs sztárhátvédje, Emanuel "Manú" Ginóbili vezérletével - aki 9/13-as pazar mezőnymutatóval, ebből 4/6 triplából - a találkozó legjobbjának bizonyult.

Forrás: [origo]

A harmadik negyed közepén már 16 ponttal is vezettek a dél-amerikaiak, akiknek megkönnyítette a dolgát Tim Duncan - az ellenfél egyetlen használható kosarasa - faultproblémája. A Spurs centere - Ginóbili klubtársa - mindössze 19 percnyi játék után, öt perccel a meccs vége előtt ki is pontozódott, s ezzel végképp eldőlt a meccs sorsa.

Gondot jelenthet a döntőben az argentinoknak centerük, Fabricio Oberto kézsérülése: a Valenciában profiskodó remek kosarast kórházba szállították röntgenezésre. A lefújás után a közönség kifütyülte a valóban szánalmas teljesítményt nyújtó Team USA-t.

Larry Brown, az amerikaiak edzője: "Nem keresek kifogásokat, remekül összerakott, remek edző által irányított válogatott az argentin. Az a tény, hogy bőven ötven százalék fölött dobott az ellenfél mezőnyből, megpecsételte a sorsunkat. Duncan az egész tornán a számunkra szokatlan bíráskodás áldozata volt, hét éve figyelem az NBA-ben, de ilyen még nem volt, hogy 19 perc alatt kipontozódjék."

Allen Iverson: "Mindent elkövettünk a sikerért, ennyire voltunk képesek. A bronzmeccsen is hajtani fogunk, nincs más választásunk, mert a mezünkön ott áll a három betű: USA. Nekem megtiszteltetés volt, hogy ezt a mezt hordhattam, s úgy érzem, nem annak kell szégyenkeznie, aki játszott a hazájáért, hanem annak, aki nem..."

Rubén Magnano, az argentinok szakvezetője: "Indianapolis után Athénban is megvertük az amerikaiakat, történelmi nap ez Argentína számára, mert először szerzett olimpiai érmet kosárlabdában. Ettől függetlenül az Egyesült Államok a sportág őshazája, és továbbra is ott játsszák a legjobb kosárlabdát."

A másik elődöntőben kisebb meglepetésre a csoportkörben még kétszer is vereséget szenvedő Olaszország legyőzte az eddig remeklő Litvániát. Az utolsó negyednek 10 pontos hátránnyal vágtak neki a litvánok, s egy 16-0-s rohammal átvették a vezetést. Az utolsó percek "tripladobó-versenyét" azonban az olaszok nyerték, így végül kilenc ponttal legyőzték riválisukat.

A másik elődöntőben:
Olaszország - Litvánia 100-91

KAPCSOLÓDÓ CIKK