Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

"A Magyar Olimpiai Bizottság természetesen foglalkozik az Athénban történt magyar vonatkozású doppingesetekkel, azonban a játékok vasárnapi zárásáig inkább a sport maradjon előtérben" - nyilatkozta Schmitt Pál MOB-elnök a távirati irodának.

"Öt különböző ügy van napirenden, s ebből két esetben volt pozitív a lelet, a többinél a mintaadás nem volt szabályszerű. Az olimpia tart, s a hétfői hazautazásig az a fő feladat, hogy a még versenyben lévő magyar sportolókkal foglalkozzunk. Ez az én felelősségem" - hangsúlyozta Schmitt.

Hozzátette: majd otthon minden ügyet külön-külön megvizsgálnak. "Amennyiben igény van rá, a MOB kész akár az országgyűlés előtt is beszámolni az olimpián történtekről, legyen az eredmény vagy doppingeset"- emelte ki a hazai olimpiai bizottság vezetője.

Kitért arra is, a doppingügyek esetében ki kell elemezni, hogy a sportolói magán-, vagy klub-, esetleg sportági szövetségi akcióról van-e szó. Felmerül majd az orvosok felelőssége is.

Schmitt Pál kitért arra is, hogy Magyarországon a doppingolást már nem csak a sportági szövetségek, hanem törvény is szankcionálja, mégpedig szigorúan. "Érjen szépen véget az olimpia, addig a MOB és a csapatvezetőség ellátja athéni feladatát, azonban a hazautazásig a sport legyen előtérben" - összegezte Schmitt.

Végezetül elmondta, hogy a kalapácsvető Annus Adrián magát minősíti, ha nem ad időben mintát a doppingellenőröknek, és kockára teszi olimpiai aranyérmét, mert előtte több tucatszor vizsgálták, és minden esetben negatív volt a teszt eredménye.