Két aranyat nyertek a kajakos lányok

Vágólapra másolva!
Egyesben Janics Natasa, kettesben a Kovács Katalin, Janics Natasa páros nyerte nagy fölénnyel a női kajakverseny 500 méteres döntőjét az athéni olimpián! Vereckei Ákos és a  címvédőként indult Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajakkettes az ötödik, kenuban Joób Márton és a Kozmann György, Kolonics György duó a hetedik helyen végzett.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Géczi Erika
Kőbán Rita
Az összes interjú

Fórum: Akkor már legyen kajakos topik is!

A pénteki egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem után szombat reggel talán még vérmesebb reményeink lehettek a kajak-kenusok 500 méteres döntői előtt. Elsőként a kajaknégyesben már aranyérmet szerzett Vereckei Ákos szállt a szél miatt kissé hullámzó vízre. Kajakosunkat Angyal Zoltán szövetségi kapitány egyesben is a dobogóra várta, Vereckei azonban nagyon rosszul kapta el a rajtot, és bár 250 méternél feljött a második helyre, később folyamatosan visszacsúszott, és végül az ötödik helyen ért célba. A kanadai Adam van Koeverden a pénteki 1000 méteres bronzérem után ezúttal aranyat nyert, a sokáig vezető világbajnok ausztrál Nathan Baggaley lett a második a brit Ian Wynne előtt.

"Ez már nem az a nemzetközi mezőny, amely akár négy éve, Sydneyben volt, ezért sem gondolom azt, hogy én lennék a nagy vesztese ennek a számnak. Sajnos 250 méternél elfogyott a levegőm, de nem vagyok szomorú, a dobogós hely csak a hab lett volna a tortán. Amiért idejöttünk Athénba, azt már tegnap, a négyessel megszereztük..." - mondta Vereckei Ákos.



Janics Natasa talán a legnagyobb esélyesként készülhetett a női kajakosok 500 méteres döntőjére. A Démász-Szeged versenyzője ki is jelentette az olimpia előtt: csak akkor lesz elégedett, ha mind a két számát - vagyis az egyest és Kovács Katalinannal a párost is - megnyeri. Ennek megfelelően a start után azonnal a mezőny élére állt, és rendkívül magabiztos versenyzéssel, 250 méter után fokozatosan növelve előnyét mintegy másfél hajóhosszal megnyerte a döntőt, így a Sydneyben még jugoszláv színekben elért negyedik hely után megszerezte első olimpiai aranyérmét.

Forrás: MTI

Nézze meg képgalériánkat!

Idem és Brunet csak a második helyért csatázhatott, ebből előbbi került ki győztesen. Jellemző Janics klasszisára, hogy csaknem két másodpercet vert a mezőnyre. "Rettenetesen izgultam" - mondta az örömében a célba érkezés után szabályos csatakiáltásokat hallató, boldogan ujjongó Janics Natasa. "Szerencsére nem kellett hajráznom, bejött a szél, ez is segített, hogy nyerjek. Több időm azonban most nincs, rohanok, mert mindjárt kettest megyünk Kovács Katival."

Janics győzelme után két pénteki aranyérmesünkön, Kammerer Zoltánon és Storcz Botondon volt a sor. A szél és a hullámzás általában nem kedvez a magyar párosnak, és sajnos nem volt ez másképp most sem, a címvédő ezúttal nem tudott dobogóközelbe kerülni, ám jó hajrával az ötödik helyen végzett. A számot a világbajnok német Ronald Rauhe és Tim Wieskötter kettőse nyerte.

Az 1000 méteren bronzérmes Kozmann György és Kolonics György párosa nem tudta megismételni pénteki szereplését, és a hetedik helyen végzett az 500 méteres verseny döntőjében. Győzött a kínai Guanliang Meng és Wenjun Yang, hajszállal a kubai és az orosz páros előtt.

A nap és a kajak-kenu versenyek zárószámaként következett a női kajak kettes, ismét csak magyar győzelmi reményekkel. Janics Natasa, miután átvette Schmitt Páltól, a MOB elnökétől, NOB-tagtól az egyes diadalért járó aranyérmet, és meghallgatta a Himnuszt, rohant, hogy odaérjen a rajtra, hiszen további feladat várt rá, Kovács Katalinnal indult. A német négyest pénteken éppen a magyarral szemben sikerre vezető, 42 éves Birgit Fischer - ezúttal Carolin Leonhadttal - az elején kicsit ráijeszett jó rajtjával a magyarokra, de féltávtól már nekik sem volt ellenszerük, Janics és Kovács megindította a hajót, és innentől csak a különbség volt kérdéses, a páros ellenállhatatlanul haladt a cél felé, több mint egy hajóhosszt verve a riválisokra.

Forrás: MTI

Nézze meg képgalériánkat!

"Kimondhatatlanul boldog vagyok, nagy kő esett le a szívemről ezzel a győzelemmel, kissé megnyugodtam tőle. Hogy túl nagy fölénnyel nyertünk? Azért én izgultam, mert senki sem mehet biztosra, mi sem mehettünk. Az biztos: jó, hogy összeültünk a párosra, éreztük, bennünk van az olimpiai arany" - mondta Kovács Katalin.

A magyarok három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel (34 ponttal) zárták a kajak-kenu versenyeket, folytatva ezzel azt az 1980, azaz Moszkva óta tartó ötkarikás sikersorozatot, amely mindig - leszámítva a Los Angeles-i olimpiát, amelyen nem voltak ott a magyarok - hozott első helyet. Az összmérleg az ötkarikás játékokon immár 17 arany, 26 ezüst és 24 bronz.

[origo]/MTI