A NOB elvette Annus Adrián aranyérmét

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy döntött, hogy mintaadás elmulasztása miatt kizárja az athéni olimpiáról és megfosztja aranyérmétől a kalapácsvetésben győztes Annus Adriánt. Annus barátja és klubtársa, a diszkoszvetésben első Fazekas Róbert után a második magyar sportoló, akinek elvették bajnoki címét az athéni ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Fórum:

"Rendkívül sajnálatos, hogy két olimpiai bajnoki címtől estünk el eljárási hiba miatt" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A MOB-ot magyar idő szerint 16.10-kor telefonon tájékoztatták a döntésről - írásos értesítést még nem kapott -, miután már az összes hírügynökség jelentette a hírt. A magyar csapat vezetése ezért tiltakozását fejezte ki.

A NOB végrehajtó bizottsága azután határozott Annus kizárásáról, hogy a fegyelmi bizottság több mint három óráig hallgatta meg az atlétát képviselő Schmitt Pált, valamint Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi titkárát, illetve Mérei Lászlót, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatóját.

Annus tesztje az augusztus 22-én rendezett döntő után negatív volt. Miután azonban Fazekas a doppingellenőrzésén nem adott megfelelő mennyiségű mintát, Annust is újból meg akarta vizsgálni a NOB. A kalapácsvető közben Fazekassal hazautazott Magyarországra. Az illetékesek többször megpróbálták ellenőrizni, ő azonban nem működött együtt, nem adott újabb mintát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA képviselőinek. Az ellenőrök elmentek Annus jáki házához, ahonnan a felbőszült szurkolók miatt rendőri kísérettel távoztak. Ezután pénteken a bucsu-schachendorfi határállomás osztrák oldalára rendelték a kalapácsvetőt, de ő nem jelent meg.

Annus a vasárnapi meghallgatásra sem ment el, idegösszeomlásra hivatkozva. A tárgyaláson a magyar fél azzal érvelt, hogy Annus a döntő előtt négyszer is átesett doppingvizsgálaton, a WADA mégis gyakorlatilag hajtóvadászatba kezdett a felkutatására. A nehézatléta úgy érezte, hadjárat indult ellene, ezért augusztus 26-án közölte, hogy befejezi pályafutását.

Szavazás

Olvasóinktól korábban csak azt kérdeztük, jogosnak tartják-e a Fazekas Róbert diszkoszvető ügyében született döntést. Nos, 34 voks híján 17 ezer szavazat érkezett, a válaszadók 68%-a szerint tévesen határozott a NOB. A másik 32% szerint jó döntést hoztak az illetékesek.



A MASZ-elnök hozzátette, a Fazekas- és Annus-ügyhöz egy névtelen feljelentés vezetett, ami a hazai dobóatléták közötti presztízsharcban elmérgesedett viszony eredménye.

Módosított végeredmény:
férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok:

KODZSI MUROFUSI (JAPÁN) 82,91 m
2. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 79,81
3. Esref Apak (Törökország) 79,51
4. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 78,82
5. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 78,73
6. Primoz Kozmus Primoz (Szlovénia) 78,56