Társoldalunk:

Az EU az olimpia győztesének tartja magát

2004.08.31. 12:28

Az abszolút győztesnek kijáró elismeréssel méltatta országainak összesített olimpiai teljesítményét az Európai Unió brüsszeli végrehajtó szervén keresztül.

Az Európai Bizottság szóvivője, Reijo Kemppinen jelezte, hogy az EU 25 tagországa - köztük Magyarország - összesen jóval több érmet szerzett, mint az éremtáblázat szerint nyertes Egyesült Államok. Az EU-nemzetek 286 medált tudhatnak magukénak, köztük 83 aranyat, szemben az amerikaiak 103 érmével, benne 35 első hellyel. Összesítve megelőzték az uniós államok a többi sportnagyhatalmat, mindenekelőtt Kínát és Oroszországot is.

Külön méltatta az olimpiai sikereket Romano Prodi, a brüsszeli bizottság elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a következő játékokon az EU már egységesebb fellépést is mutat majd. Prodi szerint ennek jelképe lehet, hogy a tagállamok csapatai az uniós csillagos zászlót is magukkal viszik.

Kemppinen az EU-tagországok közül - a brüsszeli Agence Europe hírlevél közlése szerint - kiemelte Németországot, Franciaországot és Olaszországot, amelyek tíznél több aranyérmet nyertek, a sportágak közül pedig az atlétikában és több vízi sportban lát európai dominanciát. Dicsérték Brüsszelben az EU-tag Görögország rendezői sikerét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK