Olimpiai csapatunk Bécsben duplájára bővülhet

Vágólapra másolva!
Bécsben a műkorcsolyázók csütörtökön kezdődő Karl Schäfer-emlékversenyén jó esetben akár a duplájára bővülhet a jövő évi torinói téli olimpiára készülő csapatunk. Eddig ugyanis csak a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória, valamint a sífutó Tagscherer Zoltán szerzett kvótát, ám a hét második felében ezt a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettősünk, valamint Tóth Zoltán is megteheti. Utóbbinak nagyon nehéz dolga lesz, Hoffmannék viszont nem okozhat gondot az első ötbe kerülés.
Vágólapra másolva!

A moszkvai műkorcsolya világbajnokságon a bonyolult kvalifikációs szisztéma alapján Sebestyén Júlia a 12., valamint Pavuk Viktória a 18. helyével együttesen szerzett Magyarországnak két nem névre szóló kvótát, amitől a férfiaknál Tóth Zoltán a 27. helyével nagyon messze volt. Jégtáncban a kétszeres junior vb-ezüstérmes, felnőtt Eb-10. helyezett Hoffmann Nóra, Elek Attila duó a 15. helyen zárt, és az első hírek szerint ez torinói repülőjegyet ért. Ám később kiderült, hogy mégsem...

A vb-n azonban nem osztották ki az összes kvótát, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség a nagy múltú bécsi Karl Schäfer-emlékversenyt nevezte ki pótkvalifikációs versenynek. Ezen idén kivételesen csak azon nemzetek indíthatnak versenyzőket, akik az adott számban még nem rendelkeznek kvótával. Magyar részről így Tóth Zoltán és a Hoffmann, Elek jégtánckettős is újra harcba szállhat az olimpiai részvétel kivívásáéért, amihez az első ötbe kell kerülni. Tóthnak nagyon nehéz dolga lesz, ellenben Hoffmannéknak a papírforma szerint nem okozhat gondot a kvótaszerzés.

- Amikor kiderült, hogy a vb-ről mégsem jutottak ki közvetlenül az olimpiára, nem estek túlzottan kétségbe. Már akkor is kijelentették, hogy Bécsben biztosan megszerzik a kvótát. Ezt most is tartják? - kérdeztük Elek Attilát.
- Muszáj megszereznünk! Ha az előző szezon eredményeit, valamint a realitást vesszük alapul, akkor a harmadik helyen kellene végeznünk, és ennél alább nem is akarjuk adni. Nem az a célunk, hogy becsússzunk az ötbe, hanem az, hogy nagyon jó programokat fussunk, és felállhassunk a dobogóra.

- Kik pályáznak még eséllyel az éremre?
- Elindulnak az azerbajdzsániak is, akiknek a világbajnokságon elért tizenharmadik helyükkel szerintem már most is biztos az olimpiai részvételük, csak ez még nem lett hivatalos. A vb-n a bolgár kettős ugyanis két kvótát szerzett az országának, de a bolgároknak tulajdonképpen csak egy párosuk van. Így a második kvótát nem veszik igénybe, és akkor ez az azerieket illeti meg. A mezőnyben ott lesznek a korábbi vb-bronzérmes litvánok is, Drobiazko és Vanagas, akik tulajdonképpen már abbahagyták a korcsolyázást, de most visszatérnek. Reálisan nekik van a legnagyobb esélyük az első helyre.

- Az új szezonban önök már indultak versenyen?
- Még nem, most kezdünk, és ez részünkről tudatos döntés. Úgy gondoltuk, hogy nem lenne szerencsés, ha a kvalifikációs verseny előtt a szakmában "belekötnének" a programjainkba... Persze most már szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert végre Magyarországnak is lett egy "specialistája", aki tökéletesen tisztában van a szabályokkal, és az egyes elemek megítélésével. Tudja, hogy milyen szintű például egy adott emelés vagy lépéssor. Ezeknek az ismereteknek jégtáncban óriási szerepük van. Eddig igazából mi magunk sakkoztuk ki a dolgokat, de száz százalékig nem lehettünk biztos abban, hogy mindent jól tudunk.

- Milyen programokat állítottak össze a szezonra?
- Az originalunk latin egyveleg, az első része csacsacsa, a második, rumba, a harmadik szamba. A kűrünket pedig flamencós, keleties vegyes zenére futjuk.

- Kivel készítették el a koreográfiát?
- Nyikolaj Morozovval, az Egyesült Államokban.

- Sebestyén Júliának is Morozov állította össze a programjait. Csak nem együtt voltak nála?
- Éppen váltottuk egymást. Juli akkor jött, amikor mi mentünk.

- Amerikánál maradva, a vb-n a kvótaszerzés körüli mizériába az is belejátszott, hogy az ezüstérmes Belbin, Agosto amerikai páros hölgytagja kanadai születésű, és az olimpián még nem indulhatna az Egyesült Államok színeiben. Van már döntés az ügyben?
- Én még nem tudok róla. De a kvóták körül ez igazából nem okozott zavart, mert ha úgy adódik, az amerikaiak gond nélkül tudnak más párost küldeni helyettük az olimpiára.

Fábik Tibor