1936 - Garmisch-Partenkirchen

Vágólapra másolva!
Az olimpiát - akárcsak később Berlinben - Hitler nyitotta meg, a játékok a náci propaganda részét képezték, ennek is köszönhető, hogy az eseményeket mintegy félmillióan tekintették meg. Kevéssel a rendezés odaítélése után Németországban már horogkeresztes zászlók lobogtak, életbe léptek a hírhedt nürnbergi zsidótörvények. A politikamentes sportot hirdető Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem változtatta meg döntését, pedig több országban mutatkozott bojkotthangulat, az amerikaiak részvétele is csak heves viták után dőlt el.
Vágólapra másolva!

Törvények ide vagy oda, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedélyezte a zsidó származásúak kirekesztését a játékokról, így fordulhatott elő az a furcsaság, hogy a német jégkorongcsapat legnagyobb sztárja Rudi Ball lett...

A propagandagépezet azonban tökéletesen működött, a negatív sajtókampányt megelőzendő az olimpián csakis német fotósok dolgozhattak, s miután a cenzorok átvizsgálták a képeket, mehettek a nemzetközi hírügynökségek útján a világ minden tájára.

A bajor Alpokban immáron 28 nemzet képviseltethette magát, először vett részt a téli játékokon Ausztrália, Görögország, Bulgária, Liechtenstein, Spanyolország és Törökország. Az olimpián megjelent az alpesi sí (igaz, egyelőre még csak összetett bajnokság formájában), mind a férfiaknál, mind a hölgyeknél kettős német siker született, a legjobb magyar, Szalay László a 19. lett.

A norvég Birger Ruud síugrásban megvédte bajnoki címét, északi összetettben honfitársa, Oddbjörn Hagen diadalmaskodott, míg a sífutásoknál az első ízben kiírt sífutóváltót a finnek nyerték, egyéniben a svéd Erik-August Larsson (18 km) és Elis Wiklund (50 km) diadalmaskodott.

1936. február 6-16, Garmish-Partenkirchen
28 ország, 668 induló (588 férfi, 80 nő)
6 sportág, 17 versenyszám

a éremtáblázat végeredménye:
1. Norvégia (7 arany, 5 ezüst, 3 bronz)
2. Németország (3 arany, 3 ezüst)
3. Svédország (2 arany, 2 ezüst, 3 bronz)
...10. Magyarország (1 bronz)

a olimpia legeredményesebb sportolói:
Ivar Ballangrud (norvég, gyorskorcsolya) 3 arany, 1 ezüst
Oddbjörn Hagen (norvég, északisí) 1 arany, 2 ezüst
Ernst Baier (német, műkorcsolya) 1 arany, 1 ezüst
Joseph Beerli (svájci, bob) 1 arany, 1 ezüst
Erik-August Larsson (svéd, északisí) 1 arany, 1 bronz




A magyar Hidvéghy László három számban indult, 1500-on a 25., 5000-en a 17., 10 ezer méteren a 14. helyen ért célba.

Műkorcsolyázásban Sonja Henie harmadszor is győzött, igaz már nem a korábbi fölénnyel. A norvég csillag ezzel fejezte be páratlan pályafutását, s elbúcsúzva a jégtől meg sem állt Hollywoodig. A férfiaknál az osztrák Karl Schäfer megvédte címét (Terták Elemér a 8., Pataky Dénes a 9. helyen zárt), párosban a német Maxi Herber, Ernst Baier kettős nyert, a dobogó harmadik fokán ismét a Rotter Emília, Szollás László kettős végzett, a 4. pedig Szekrényessy Piroska és Szekrényessy Attila lett.

A legnagyobb meglepetést a kanadai hokisok szolgáltatták, csak ezüstérmesek lettek, mert Nagy-Britannia 2-1-re legyőzte őket még a középdöntő során. A sors pikantériája, hogy a briteknél nem kevesebb, mint 11 honosított kanadai kapott helyet. A magyar válogatott (Barcza Miklós, Farkas Mátyás, Gergely András, Gergely László, Háray Béla, Helmeczi Frigyes, Hircsák István, Jeney Zoltán, Miklós Sándor, Minder Sándor, Monostori Ferenc, Róna László, Szamosi Ferenc) a középdöntőben búcsúzott.

Pincési László