Társoldalunk:

Huszonegy magyar versenyző a téli olimpián

2006.01.28. 13:36

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én kezdődő torinói téli olimpiára. A csapatnévsort szombati közgyűlésén hagyta jóvá a MOB.

Videoriport az eseményről

Kamuti Jenő főtitkár elmondta, hogy a hét síző közül a biatlonos Gottschall Zsófia, valamint Tóth Ágota gyorskorcsolyázó jelenleg várólistán van. Mellettük négy rövidpályás gyorskorcsolyázó és négy bobos (plusz egy tartalék) indulása biztos. A műkorcsolyázók közül öten szereztek részvételi jogot. A hódeszkás Lovász Laura még versenyben van a kvalifikáció megszerzéséért, így vele bővülhet a magyar indulók száma. A legutóbbi téli olimpián, Salt Lake Cityben 25 magyar sportoló állt rajthoz.

Az egyhangú döntés után az ünnepélyes eskütételre is sor került, a szöveget Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó és Tagscherer Zoltán sífutó mondta el társai nevében, a paralimpiára készülő sportolókat Vass Ágnes alpesi síző képviselte. A három versenyző egyben a torinói egyenruhát is bemutatta. A zászlóvivő a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa lesz.

A magyar csapat sportruházatát hagyományosan az adidas Budapest Kft. biztosítja, a formaruhát a Vargas Divatstúdió Kft. készítette. A közgyűlés keretében került sor a gyémánt fokozatú együttműködési megállapodás aláírására a Szerencsejáték Rt-vel, amely a MOB 1989-es megalakulásától az olimpiai mozgalom egyik legnagyobb támogatója.

A MOB idei költségvetését ismertetve Molnár Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy az elmúlt évben 375 millió forinttal gazdálkodott a MOB, s ez az összeg 2006-ban 498 millióra emelkedett. A torinói téli olimpiai részvétel 37 millióba kerül, ebből tízet a Nemzeti Sporthivatal biztosít. 

A MOB saját bevételei - közel duplájára emelkedve - elérik a 300 milliót, ami Schmitt Pál elnök szerint azt jelzi, hogy a szponzorokat az athéni doppingbotrányok nem riasztották el a támogatástól. A MOB 164 milliót fordít az olimpiai felkészülés szakmai támogatására, a működési kiadások 185,5 milliót tesznek ki.

A 2006-os olimpiai felkészülési támogatási tervezettel kapcsolatban Kovács Tamás, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára kiemelte, hogy az 1,34 milliárdos összeg elfogadhatatlan, mert kevesebb, mint három évvel ezelőtt. Hozzátette: az ötkarikás felkészülés évek óta alulfinanszírozott, így pedig nem lehet eredményes szereplést várni Pekingben, 2008-ban.

Gémesi György MOB-alelnök, a vívószövetség elnöke azt javasolta, hogy az állam által a versenysport terhére kommunikációra elkülönített 135 milliós összeget osszák szét a szövetségek között, a kormány által biztosított hárommilliárdos plusz forrásból pedig ez a teljes összeg emelkedjen egymilliárdra.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke jelezte, hogy az állam által biztosított összes, a versenysportra szánt pénz eléri a 21 milliárdos sportköltségvetés 50 százalékát. A kommunikációra elkülönített összeggel kapcsolatban azt mondta, hogy úgy tájékoztatták, ezt jóváhagyták az érintett felek, így a MOB is. Molnár Zoltán ezt elismerte, jelezve, hogy komoly vita, tisztességes kompromisszumok révén állapodtak meg a számokról. Gémesi viszont úgy vélte, ez stratégiai pont a pénz elosztása szempontjából, s nem tisztességes "tetemre hívni" az ügyvezető igazgatót, mert a kérdést ő tette fel.

A közgyűlés utolsó napirendi pontként a MOB tiszteletbeli főtitkári cím adományozásáról döntött volna Aján Tamás részére, de ekkor már nem volt határozatképes.

A február 10-én kezdődő torinói téli olimpiára utazó magyar csapat:
alpesi sí:
Barbai Áron
Marosi Attila
Tuss Réka

biatlon:
Tagscherer Imre
Gottschall Zsófia

bob:
Gyulai Márton
Kürtösi Zsolt
Margl Tamás
Pintér Bertalan
Horváth Gergely - tartalék

sífutás:
Tagscherer Zoltán
Gyenesei Leila

műkorcsolya:
Sebestyén Júlia
Pavuk Viktória
Tóth Zoltán
Hoffmann Nóra, Elek Attila (jégtánc)

gyorskorcsolya:
Tóth Ágota

rövidpályás gyorskorcsolya:
Darázs Péter
Knoch Viktor
Darázs Rózsa
Huszár Erika   

hódeszka:
Lovász Laura várólistán van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK