Társoldalunk:

Színpompás megnyitóval vette kezdetét a téli olimpia

2006.02.10. 23:06

Hivatalosan is kezdetét vette a XX. téli olimpia Torinóban, a színpompás megnyitó fénypontjaként Stefania Belmondo, az olaszok kétszeres olimpiai bajnok sífutója gyújtotta meg a lángot.

A pénteki, több mint két és félórás megnyitó a "Szenvedély itt él" címet viselte. Az Olimpiai-stadionban telt ház, 35 ezer néző előtt rendezett műsor első részében fény- és tűzjátékot láthatott a közönség - Yuri Chechi korábbi olimpiai bajnok tornász (Csollány Szilveszter nagy riválisa volt gyűrűn) sámánként "ütötte" az üllőt -, majd következett az Üdvözlet az Alpokból című szám.

Ezt követően megérkezett a stadionba Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök, Jacques Rogge NOB-elnök, valamint Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) vezetője. Az olasz zászlót Carla Bruni szépségkirálynő hozta be a stadionba, amelynek felvonása közben egy 9 éves kislány, Eleonora Benetti elénekelte az olasz himnuszt.

Következett az olimpián szereplő sportágak bemutatása, majd a sportolók bevonulása az 1970-es, 80-as évek zenéjére. A nyolcvan ország küldöttsége - ez részvételi rekord a téli olimpiák történetében - az olasz ábécé szerinti sorrendben vonult fel, a magyarok hetvenhetedikként következtek.

Először - a hagyományoknak megfelelően - a görögök jöttek, a sort pedig a házigazdák zárták, óriási hangzavarban. A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló mögött, ám két zászlóvivővel érkeztek. A két ország a 2008-as pekingi nyári játékokon már közös csapatot indít.

A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa vitte. A csapatot 19 versenyző alkotja, azok, akik már Olaszországban tartózkodnak - és persze a vezetők -, mind eljöttek a megnyitóra.

Még a sílövő Tagscherer Imre is, ő szombaton 13 órakor - a magyarok közül elsőként - versenyezni fog. Molnár Zoltán csapatvezető különengedélyt adott neki, hogy élete utolsó ötkarikás játékán részt vehessen ezen az ünnepen. A delegáció az elhunyt Csák Ibolya emlékére gyászszalaggal vonult volna fel, ám a NOB ehhez nem járult hozzá.

A szervezők által kiadott sajtóanyagból kiderül, hogy a február 26-ig tartó XX. téli olimpián 80 ország 2646 versenyző szerepel 15 sportágban (sílövészet, bob, északi összetett, curling, síakrobatika, jégkorong, műkorcsolya, gyorskorcsolya, síugrás, alpesi sí, sífutás, rövidpályás gyorskorcsolya, szkeleton, szánkó és hódeszka). A sportolók közül 1633 a férfi és 1013 a nő. A hivatalos személyek száma meghaladja a háromezret. A 16 versenynap során összesen 84 éremosztásra kerül sor.

A bevonulás után a világhírű itáliai, illetve olasz kultúra bemutatása volt soron, a reneszánsztól a futurizmusig. Aztán Forma-1-es bemutató következett Luca Badoer, az ötkarikás, tűzpiros Ferrari tesztpilóta, valamint 13 mérnők és szerelő részvételével. Ezt követően került sor Castellani és Rogge rövid ünnepi beszédére, valamint Ciampi hivatalos, olasz nyelvű felszólalására: "Megnyitottnak nyilvánítom a XX., torinói téli olimpiai játékokat!"

Az ünnepi mondat - a protokoll szerint csak ennyit lehet ekkor szólni - elhangzása után a stadionban kigyúlt az olimpiai ötkarika, és - a játékok történetében először - nyolc köztiszteletben álló hölgy hozta be a stadionba az olimpiai zászlót.

Sophia Loren olasz színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, Isabel Allende chilei író, publicista, a marokkói Naval el-Mutavakel, az első afrikai nő, aki olimpiai bajnok lett (1984, Los Angeles, 800 m), az amerikai Susan Sarandon színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, a kenyai Wangari Maathai Nobel-békedíjas környezetvédő, Manuela Di Centa kétszeres olimpiai bajnok olasz sífutó (jelenleg NOB-tag és az első nő, aki megmászta a Mt. Everestet), a mozambiki Maria Mutola, Sydney olimpiai bajnoka 800 méteren, valamint Somaly Mam kambodzsai polgárjogi harcos vitte a lobogót, amelyet az ötkarikás himnusz hangjaira a hegyivadászok vontak fel az árbocra. 

A torinói játékok hivatalos dalának eléneklése után következett a sportolók eskütétele, amelyet a díszemelvényen az olasz síelő, Giorgio Rocca mondott el. A Béke szimbóluma és dala című programban 28 akrobata formált békegalambot, majd a 25 évvel ezelőtt elhunyt John Lennon emlékére özvegye, Yoko Ono mondott beszédet, Peter Gabriel pedig elénekelte Lennon világhírű dalát, az Imagine-t.

Aztán megérkezett a stadionba az olimpiai fáklya, a staféta utolsó nyolc tagja olimpiai bajnok olasz síelő volt: Alberto Tomba, ő jött vele a stadionba, majd Maurilio De Zolt, Silvio Fauner, Marco Albarello, Giorgio Vanzetta, Piero Gros, Deborah Compagnoni és végül Stefania Belmondo.

Az 1992 és 2002 között két olimpiai arany-, három ezüst- és öt bronzérmet gyűjtő Belmondót érte a megtiszteltetés, hogy meggyújthatta a február 26-ig égő olimpiai lángot. A több mint két és félórás műsort - a farsang közeledtével - Luciano Pavarotti operaénekes közreműködésével karneváli hangulatban zárták a fellépők és helyszínen didergő nézők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK