Társoldalunk:

Hettich nyert északi összetettben

2006.02.11. 16:33

Kisebb meglepetésre a síugrás után vezető német Georg Hettich nyerte az északi összetett egyéni, úgynevezett Gundersen számát a torinói téli olimpián.

Németországé az első torinói arany

A 27 éves versenyző sikere azért meglepő, mert a nála sokkal jobb sífutónak számító finn Hannu Manninen, norvég Magnus Moan és osztrák Felix Gottwald is csupán kevesebb mint két perc hátrányból kezdhette meg mögötte a 15 km-es távot. A papírforma így azt ígérte, hogy a három klasszis befogja Hettichet, valamint a többi náluk jobban ugrót.

A viadal azonban másként alakult, miután a német északi síző az utána két másodperccel induló norvég Petter Tandéval (ugrásban: 2.) és a finn Jaako Tallusszal (4.) összeállva komoly tempót diktált elől, a "nagy hármas" pedig hiába próbálta közösen ledolgozni hátrányát, a különbség a féltávig még a felére sem csökkent. Ezért ezt követően Moan és Gottwald nagyobb sebességre kapcsolt, a Világkupában 659 ponttal (!) vezető, a verseny toronymagas favoritjának számító Manninen ugyanakkor "elzsibbadt", így társai állva hagyták.

A norvég-osztrák duó "fáradozásai", úgy tűnt, kifizetődnek, még jóval a cél előtt befogták az élen haladókat, a finisre azonban Hettich tudott újítani. Gottwaldon kívül mindenkit leszakított, a célegyenesben pedig az osztrák kiválóság is "eltűnt" mögüle. Ezzel a torinói olimpia második aranyérme is német "kézbe" került. A bronzéremről célfotó döntött a két norvég, Moan és Tande között - előbbi javára.

Északi összetett, egyéni (Gundersen), olimpiai bajnok:
Georg Hettich (Németország) 39:44.6 p (síugrás: 262,5 pont/sífutás: 39:44.6 p)
2. Felix Gottwald (Ausztria) 9.8 mp hátrány (234,5 p/38:02.4 p)
3. Magnus Moan (Norvégia) 16.2 mp h. (237,5 p/38:20.8 p)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK