Társoldalunk:

Magyar pontszerzés 26 év után

2006.02.12. 15:43

A norvég Lars Bystöl nyerte a síugrók normálsáncon rendezett versenyét, ezzel ő aratta országa első torinói diadalát. Az ezüstérmet a finn Matti Hautamäki, a bronzot az ugyancsak norvég Roar Ljökelsöy szerezte meg. 

Noha Ljökelsöy és Hautamäki az esélyesek közé tartozott, Bystöl sikere mindenképpen nagy meglepetés. Már csak azért is, mert a korábbi eredmények alapján a finn Janne Ahonen, illetve a cseh Jakub Janda számított favoritnak. Az ötkarikás játékok előtt készített esélylatolgatások mindegyikében Ahonené volt az első név.

A 28 éves finn klasszis a jelenkor legnagyobb síugrójának számít, ötszörös világbajnok, kétszeres összetett Világkupa-győztes és négyszer nyerte meg a legendás Négysáncversenyt. Az olimpiai elsőséget azonban továbbra sem sikerült megszereznie, ezúttal csak hatodik lett. Jócskán elmaradt a várakozástól Janda is, tizenharmadikként zárt, pedig a 27 éves cseh ugró jelenleg vezet - éppen Ahonen előtt - a Világkupában, a tavalyi világbajnokságon pedig egy ezüst- és egy bronzérme volt.  Az első sorozat után nagy meglepetésre élen álló orosz Dmitrij Vasziljev a második ugrását elrontotta, így végül csak a tizedik lett. 

A címvédő svájci Simon Amman a második sorozatban már nem is ugorhatott, igaz, ez korántsem volt meglepetés.

síugrás, normálsánc:
1. Lars Bystöl (Norvégia) 266,5 pont (101,5 m/103,5 m)
2. Matti Hautamäki (Finnország) 265,5 (102,0/103,5)
3. Roar Ljökelsöy (Norvégia) 264,5 (102,5/102,5)

(MTI) 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK