Társoldalunk:

Ismuratova keze nem remegett meg

2006.02.13. 13:18

Az olimpia és a világbajnoki viadalokat figyelembe véve első egyéni aranyérmét szerezte Torinóban Szvetlana Ismuratova. A 34 éves orosz sportolónő egy lőhibával zárt az élen a női 15 km-es biatlonversenyen. A távnak összesen 82-en vágtak neki, az egyetlen magyar induló, Gottschall Zsófia a 81. helyen zárt.

Michael Greis 20 km-en aratott győzelme után a hölgyek 15 km-es távja került a figyelem középpontjába a torinói téli olimpia hétfői versenynapján. A nagy favoritnak előzetesen a Világkupa-éllovas német Kati Wilhelmet tartották, rá honfitársnője, a tavaly az év német sportolójának választott Uschi Disl lehetett veszélyes, de a svéd Anna Carin Olofsson is nyert már az évad során már két Vk-versenyt ezen a távon.

Wilhelm ennek megfelelően kiválóan is kezdett, hibátlanul lőtt az első ellenőrzési pontnál, 4,2 másodperccel vezetett a norvég Lis Grete Poirée, 9,7-tel Disl, illetve 12-vel az orosz Anna Bogalij előtt. Gottschall Zsófia a 73. helyen állt.

A második körnél Wilhelm ismét biztos kezűnek bizonyult, a vetélytársak közül azonban Disl kétszer is rontott, ezzel gyorsan kiszállt az éremért folytatott csatából. Mellétrafált Bogalij is, Poirée, valamint a szintén hibátlan orosz Szvetlana Ismuratova azonban tartotta a lépést. (Gottschall a 81. helyre csúszott vissza.)

A harmadik körben aztán borult a papírforma, ugyanis Wilhelm keze megremegett, talán ekkor jött ki a fáradtság, mert ötből háromszor nem találta el a kis célpontot. A vezetést Poirée vette át, aki a harmadik lőállásban is tarolt, a második helyre a német Andrea Henkel kapaszkodott fel, harmadikként Ismuratova vágott neki a hajrának.

S még nem volt vége a drámának: a félóra alatt toronymagas esélyessé váló norvég nem bírta el a súlyt (s a fegyvert), az utolsó körben ugyanis hármat rontott, Henkel pedig kettőt. Az aranyérem így Ismuratova kezeibe hullott, aki az idei Világkupa-sorozatban egyszer (a szlovákiai Osrblie városában) már győzött 15 km-en.

A 34 éves novoszibirszki sportoló korábban ötször nyert világbajnokságot, mindet az orosz váltó tagjaként, olimpián a négy évvel korábbi 4x7,5 km-es váltóbronz mellett egyéniben mindösszesen egy 8. hellyel büszkélkedhetett ugyanezen a távon.

A második helyen az orosz Olga Piljeva, a harmadikon a kiegyensúlyozottan versenyző német Martina Glagow zárt. Gottschall Zsófia a 81. pozícióban ért célba.

"Nehéz volt a pálya, és az állólövések nem sikerültek. Sajnos most csak ennyire tellett" - mondta Gottschall, aki csütörtökön a 7,5 km-es sprintszámban is érdekelt. Kedden a másik magyar biatlonos, Tagscherer Imre a 10 km-es sprintben fut. Elmondása szerint fáj a begyulladt bal térde, de mindenképpen el akar indulni. "Ha összeszorított fogakkal is, de rajthoz állok" - mondta az MTI-nek Tagscherer Imre, aki szombaton, 20 km-en hét lőhibával a 78. volt.

A MOB főtitkára is kilátogatott Gottschall Zsófia versenyére - Kamuti Jenőt egy igazi szakértő avatta be a biatlon titkaiba. Tagscherer Imre a pálya mellett drukkolt a magyar biatlonistának, és közben nyilatkozott a Mobilpress helyszíni tudósítójának: "A fájós térdem javul, e biztos nem tesz jót neki, hogy itt ácsorgok. A délutáni edzést kihagytam, hogy minél kevesebb terhelést kapjon a lábam a keddi verseny előtt. Ínhüvelygyulladásos tüneteim vannak, elképzelhető, hogy levált egy porcdarab. Kedden mindenképpen rajthoz állok, aztán az olimpia után megnézzük, mi okozta a bajt."

Sílövészet, női 15 km, olimpiai bajnok:
Szvetlana Ismuratova (Oroszország) 49:24.1 perc (1 lőhiba)
2. Olga Piljeva (Oroszország) 45,5 mp hátrány (1)
3. Martina Glagow (Németország) 1:10.8 p h. (2)
...
81. Gottschall Zsófia 18:53.2 p h. (8)

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK