Knoch: Komolyabban vesznek bennünket

Vágólapra másolva!
Az 1500 méteres számban bombameglepetésre olimpiai ötödik helyezett rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor is elismeri, nagy szerencse kellett ahhoz, hogy ilyen szép eredményt érjen el.
Vágólapra másolva!

"Az idényben eddig peches voltam, sokszor zártak ki, illetve többször buktam továbbjutó helyről. Most viszont, a legfontosabb viadalon nekem jött ki a lépés. Az eredeti célkitűzés az első 18 közé kerülés volt. A futamokban olyan pozícióban kellett haladnom, hogy ha valaki elesik, a helyére beférkőzhessek. Ez sikerült is" - mondta a hétfő reggeli késői ébredés után a 16 éves pécsi tehetség.

Knoch a vasárnap esti viadalt követően csak éjfélkor szabadult a doppingvizsgálatról, így a hétfőn 8.30-ra kiírt edzését el kellett cserélni délutánira.

"Nem tudom, mit hoz a folytatás, de azt már most érzem, hogy egyre komolyabban vesznek bennünket. Ez egyfelől jó, mert kétes szituációkban nem biztos, hogy minket zárnak ki. Másrészt viszont a nagy riválisok most már figyelnek ránk, és talán nehezebb lesz előre jutni. A lényeg viszont, hogy sikerült két értékes helyezést elcsípni" - tette hozzá Knoch utalva arra, hogy Darázs Péter ugyanebben a számban B döntős volt, és összesítésben a tizenegyedik lett.

Utoljára 26 éve, az 1980-as Lake Placid-i olimpián akadt magyar pontszerző téli játékokon, akkor a Sallay András, Regőczy Krisztina jégtánckettős ezüstérmes lett.

"Nekem arra kellett figyelnem, hogy biztosan célba érjek, ne menjek bele a lökdösődésbe" - értékelte röviden teljesítményét Darázs.

Telegdi Attila edző úgy véli, a szezonban eddig peches Knoch megérdemelten lett ötödik. "Az Eb-n kicsit gyengébb volt, a lelkének ezért is tett nagyon jót, hogy most, az olimpián A döntőbe került. Annak, aki erre a sportágra adja a fejét, már fiatalon meg kell tanulnia, hogy a bukások és a kizárások velejárói egy-egy futamnak. Viktor eddig hibázott, most viszont neki volt szerencséje. Ráadásul higgadt tudott maradni, így ebből a szempontból magának köszönheti, hogy beért az ötödik helyre. A 18 közé bekerült, a többi hab volt a tornán. Péter is nagyon szépen dolgozott. Tudomásul kell venni, hogy a mezőny nagyon homogén, alig van különbség a versenyzők között. Péter az erényeit csillogtatva lett tizenegyedik" - mondta Telegdi.

Darázs István szakágvezető a 2002-es Salt Lake City-i olimpián nagy szerencsével győztes ausztrál Steven Bradburyre célozva kijelentette: a magyaroknak Knoch Viktoruk van! (Bradbury úgy lett aranyérmes 1000 méteren, hogy az elődöntőben két versenyzőt kizártak előtte, a fináléban pedig az előtte futó három vetélytárs egymást lökte ki az utolsó kanyarban, ő pedig csaknem fél kör hátrányból, az utolsó helyről nyert.)

Nem szabad elfeledkezni a magyar hölgyekről sem. Ők az 500 méter selejtezőjét futották vasárnap. Huszár Erika taktikus versenyzéssel, kiugrása utáni ismételt rajttal is az élre vágott, és bejutott a 16 közé. Darázs Rózsa viszont - aki a pénteki megnyitón a magyar zászlót vitte - bukott, és kiesett.