Teljes svéd siker sífutásban

Vágólapra másolva!
Fél órán belül két aranyérmet nyert a svéd delegáció a torinói téli olimpián. Sífutásban a női, majd a férfi csapatsprint-viadalon is az északiak duója bizonyult a legjobbnak
Vágólapra másolva!

Óriási küzdelemben a torinói téli olimpia első svéd diadalát - egyben a skandináv ország első érmét - hozta a sífutók női sprintcsapatversenye. A programban ezúttal debütáló viadal 6x1,1 km-es távját országonként két - egymást váltó - sífutó teljesítette, a fináléban a két elődöntős futam első öt-öt helyezettje szerepelhetett.

A legjobbak rendkívül nagy tempót diktáltak, így fokozatosan szűkült az élmezőny, az utolsó előtti részversenynél már csak a svéd, a finn, a kanadai és a norvég staféta reménykedhetett a győzelem kiharcolásában, a szakasz végére azonban utóbbi visszaesett, így a záró 1,1 km-re csupán az maradt a kérdés, hogy a hármak milyen elosztásban vehetik majd át az érmeket. A látványos finis a svédeknek sikerült a legjobban, mögöttük a kanadaiak, majd a finnek értek célba.

A kanadai ezüstérem már csak azért is rendkívül értékes, mert Sara Renner a második futása során eltörte a botját, és noha hamar kapott egy újat, némileg leszakadt. A váltás után azonban Beckie Scott behozta a lemaradást.

Eredmények:
sífutás, női csapatsprint, olimpiai bajnok:
Svédország (Anna Dahlberg, Lina Andersson) 16:36.9 perc
2. Kanada (Sara Renner, Beckie Scott) 0,6 mp hátrány
3. Finnország (Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen) 2,3 mp h.

A férfiak versenyében is a skandináv ország duója bizonyult a legjobbnak. A 6x1,3 km-es távot országonként két, egymást váltó sífutó teljesítette, a fináléban a két elődöntős futam első öt-öt helyezettje szerepelhetett. A döntőben az utolsó futásokra eldőlt, hogy a svéd, az orosz és a norvég páros állhat majd dobogóra, a finis - akárcsak a nőknél - a svédeknek sikerült a legjobban.

Eredmények:
sífutás, férfi csapatsprint, olimpiai bajnok:
Svédország (Thobias Fredriksson, Björn Lind) 17:02.9 perc
2. Norvégia (Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetland) 0,6 mp hátrány
3. Oroszország (Ivan Alipov, Vaszilij Rocsev) 2,3 mp h.