Pljuscsenko olimpiai bajnok lett

Vágólapra másolva!
Bár a torinói olimpián egymást érik a meglepetések, a műkorcsolya második versenyszáma is a papírformát hozta, s újabb orosz győzelem született: a férfiaknál a négy évvel ezelőtti Salt Lake City-i második helye után a háromszoros világbajnok Jevgenyij Pljuscsenko lett az aranyérmes. Tóth Zoltán a 24. helyen végzett.
Vágólapra másolva!

Tóth Zoltántól már az is bravúros teljesítmény volt, hogy a harminc versenyzőt felvonultató mezőnyből a rövid programjával bekerült a legjobb huszonnégy közé, így a kűrjét is bemutathatta, ami eddig egyetlen világbajnokságán sem jött össze neki. Pedig az elmúlt években ötször is próbálkozott. A 2002-es olimpián, Salt Lake Cityben hajszállal maradt le a szabadkorcsolyázásról, ott a 25. helyen végzett, s emellett még egy Eb-17. helyet tudott felmutatni legjobb nemzetközi eredményeként. Torinóban a rövid programban azonban éppen a vízválasztó 24. helyen zárta a rövid programot, s így a kűrben az első csoportban lépett jégre. Ám itt is olyan versenyzők társaságában, mint a vb-3. német Stefan Lindemann, a vb-4. kínai Csengjang Li, valamint az Eb-4. francia Frederic Dambier.

A Jégcsillag 27 éves versenyzője - Kulcsár Zsófia tanítványa - csütörtökön sajnos nem tudta megismételni keddi formáját. Már a nyitó kombinációja is bizonytalan volt, majd kétszer is elesett, így nem lehetett esélye arra, hogy a 24. helyről előrébb lépjen. Ám ezzel az eredményével is várakozáson felül teljesített, s esetében azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szezonban rengeteget bajlódott hátsérüléssel.

A második csoportból a rövid program után 13. helyen álló belga Kevin van der Perren, a harmadikból a 10. helyről induló Evan Lysacek mutatott be olyan programot, amivel reménye lehetett arra, hogy jelentősen javít a pozícióján.

Majd jöttek a legjobbak, vagyis az élen álló hat versenyző, közülük is elsőként a kűr előtt már nagy fölénnyel vezető Jevgenyij Pljuscsenko. A 24 éves orosz klasszis Nino Rota zenéjére, a Keresztapa dallamaira korcsolyázott, mégpedig egy kis bakitól eltekintve - az egyik háromfordulatos ugrása csak dupla lett - hibátlanul. Kombinációban volt négyfordulatos ugrása, emellett szórta a triplákat, s amikor lejött a jégről, a Palavela csarnok közönsége már olimpiai bajnokként köszönthette.

S bár öten még utána következtek, már csak az ezüst- és a bronzérem megszerzése lehetett a tét. A második helyről a vb-4. amerikai Johnny Weir, a harmadikról a tavalyi világbajnok svájci Stephane Lambiel kezdte a kűrt, de előbbi rengeteget hibázott, végül csak ötödik lett, s utóbbi sem futott tökéletes programot. Ennek ellenére Lambiel nem visszacsúszott, hanem előrébb lépett, mert az utolsó előttiként szólított Európa-bajnok francia Brian Joubert nem tudott élni a lehetőségével, mi több, a negyedik helyről a hatodikra zuhant. Pljuscsenko és Lambiel mögött a bronzérmet a kanadai Jeffrey Buttle szerezte meg, aki a hatodik helyről kapaszkodott fel a dobogóra.

műkorcsolya, férfiak:
1. Jevgenyij Pljuscsenko (orosz) 258,33
2. Stephane Lambiel (svájci) 231,21
3. Jeffrey Buttle (kanadai) 227,59
4. Evan Lysacek (amerikai) 220,13
5. Johnny Weir (amerikai) 216,63
6. Brian Joubert (francia) 212,89

Fábik Tibor