Észt uralom sífutásban, Hasek befejezte

Vágólapra másolva!
A címvédő észt Andrus Veerpalu diadalmaskodott a férfi sífutók pénteki 15 km-es klasszikus stílusú számában a torinói téli olimpián. Tagscherer Zoltán a 99 fős mezőnyben remekül helytállva a 77. lett.
Vágólapra másolva!

A torokgyulladásából felépült, de betegsége miatt két napot kihagyó magyar versenyző erősen kezdett a szakadó hóesésben, az első ellenőrző pontnál, 2,7 km-nél a mezőny első felében volt (42.). Aztán fokozatosan esett vissza, és végül 45:20.3 perces idővel a 77. helyen zárt.

"Nehéz volt a verseny, és reális végeredmény született. A pálya alsó szakaszán még viszonylag jól lehetett haladni a nyomvonalban, a felső részen viszont az új hó miatt nekünk, gyengébbeknek, a futam elején indulóknak kellett "megpucolni" a pályát. A megbeszéltek szerint kezdtem, az erőmet igyekeztem beosztani, és nagyon meglepődtem, hogy az elején még remek helyen álltam."

"Úgy látszik, a többiek még lassabban indultak. A cél az volt, hogy az előttem rajtolók közül minél többet előzzek meg, és ez talán elegendő lesz a 80. hely környékére. Nem ez a fő számom, de a mostani eredménnyel a körülményekhez képest elégedett vagyok, főleg a betegség utáni állapotomban. A sprintben szeretnék a legjobb hatvan közé kerülni" - mondta Tagscherer Zoltán, aki a február 22-i egyéni sprintben szerepel még.

Veerpalu a harmadik észt aranyérmet szerezte meg a játékokon. Mögötte a cseh Lukas Bauer lett a második, a német Tobias Angerer pedig a harmadik. A nehéz körülmények között megtartott viadalon ketten nem értek célba.

Sífutás, férfi klasszikus stílusú 15 km:
1. Andrus Veerpalu (Észtország) 38:01.3 perc
2. Lukas Bauer (Csehország) 14.5 p hátrány
3. Tobias Angerer (Németország) 19.2 p h.
...77. Tagscherer Zoltán (Magyarország) 7:19.0 p h.

A nőknél a svájci Tanja Frieden nyerte a hódeszkások olimpiai programjában ezúttal debütáló krossz számot. A 30 éves versenyző annak köszönheti sikerét, hogy a döntőben a hatalmas fölénnyel vezető amerikai Lindsey Jacobellis a célhoz közeledve óriásit hibázott, senkitől sem zavartatva egyszerűen elesett.

Frieden kihasználta riválisa bukását, akinek így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Harmadikként a kanadai Dominique Maltais zárt.

hódeszka, női krossz:
1. Tanja Frieden (Svájc)
2. Lindsey Jacobellis (Egyesült Államok)
3. Dominique Maltais (Kanada)