Kanadát is legyőzte a svájci hokicsapat

Vágólapra másolva!
Óriási meglepetésre Svájc Csehország után a címvédő Kanadát is legyőzte a torinói téli olimpia férfi jégkorongtornáján. A szlovák válogatott nagy csatában, egy góllal nyert az Egyesült Államok ellen, és biztosította helyét a negyeddöntőben. A finn válogatott Csehország elleni győzelmével szintén bejutott a legjobb nyolc közé.   
Vágólapra másolva!

Svájc két nappal korábban az 1998-as naganói olimpián aranyérmes cseheket győzte le, most pedig egy olyan kanadai együttessel találkozott, amelynek játékosai az akklimatizáció miatt nagyon fásultan játszottak.

A találkozó elején a 2002-es Salt Lake City-i játékokon győztes tengerentúliak négy emberelőnyös helyzetet is elpuskáztak, és közvetlenül a szünet előtt DiPietro a kapu mögül visszatett korongot vágta a háromszoros Stanley-kupa-győztes, az NHL-ben kétszer az év kapusának választott Brodeur hálójába. A Kanadában született, 1993-ban a Montreal Canadiensszel NHL-t nyerő svájci csatár először játszott volt honfitársai ellen. Pontosan két esztendeje még a Magyarország elleni, Székesfehérváron 5-4-re diadalmaskodó Team Canadát erősítette, ám már több éve Svájcban él, és inkább nemzetet váltott.

A kanadaiak a második harmad elején sorra követték el a szabálytalanságokat, és egy kettős emberelőnyben megint DiPietro villant. A kétgólos hátrányban a juharlevelesek fokozták az iramot, ám a svájci portás, az NHL-es Carolina Hurricanesben fordulóról fordulóra sziporkázó Gerber hihetetlen bravúrokat mutatott be. Egyszer a videóbíró mentette meg a góltól, a korong a lepkés kesztyűjében nem haladt át teljes terjedelemben a gólvonalon, ám ennek megállapításához mintegy tízpercnyi visszajátszásra volt szükség.

A záró felvonásban a svájciak hősiesen védekeztek, a szerencse is melléjük szegődött (a pakk a gólvonalon állt meg), és amire a legelvetemültebb szurkolóik sem gondoltak: legyőzték az utóbbi két olimpián diadalmaskodó cseheket és kanadaiakat. Gerber ezúttal végül 49 védéssel zárt.

A svéd válogatott magabiztosan, öt góllal nyert Lettország ellen. A skandináv együttesben pályára lépett Peter Forsberg, aki hetek óta ágyéksérüléssel bajlódott: az olimpiai és világbajnok, Stanley-kupa-győztes csillag a meccsen két gólpasszt is adott.

A szlovákok 2-1-re verték az Egyesült Államokat, finnek pedig 4-2-re Csehországot. Utóbbi mérkőzés 27. percében megsérült Jaromir Jagr, a csehek szupersztárja. A klasszist a finn Jarkko Ruutu úgy lökte rá a palánkra, hogy Jagrnak felrepedt a fejbőre és nem tudta folytatni a játékot.

eredmények, 3. forduló:
A csoport
Svájc - Kanada 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
Olaszország - Németország 3-3 (1-0, 0-1, 2-2)
Finnország - Csehország 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

az állás:
1. Finnország 6 pont (már továbbjutott), 2. Svájc 4, 3. Kanada 4, 4. Csehország 2, 5. Nmetország 1 (5-12), 6. Olaszország 1 (5-16)

B csoport
Oroszország - Kazahsztán 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Svédország - Lettország 6-1 (1-0, 4-0, 1-1)
Szlovákia - Egyesült Államok 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

az állás:
1. Szlovákia 6 pont (már negyeddöntős), 2. Oroszország 4, 3. Svédország 4, 4. Egyesült Államok 3, 5. Lettország 1, 6. Kazahsztán 0

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol, ha ez döntetlen, akkor a gólküönbség határozza meg a sorrendet.