Társoldalunk:

Doppingot találtak a menekülő sílövőknél

2006.02.21. 18:39

Peter Schöcksnadel, az Osztrák Sí Szövetség (ÖSV) elnöke kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az olasz rendőrök szombat esti razziájuk során doppingszert találtak annál a két sílövőnél, Wolfgang Pernernél és Wolfgang Rottmann-nál, akik a házkutatás után azonnal elhagyták a csapatot és visszatértek Ausztriába.

Schröcksnadel hozzátette: bizonytalan időre eltiltották Emil Hochot, a sífutók trénerét. A szakember a házkutatás után szintén engedély nélkül elhagyta Torinót, távozását azonban csak kedden vették észre. 

Az ÖSV ezenkívül felfüggesztette Rottmann és Perner versenyzési jogát. A sífutók egy bizalmas beszélgetés során állítólag Markus Gandler sportigazgatónak bevallották, hogy tiltott szerhez nyúltak. Schröcksnadel nem árulta el, hogyan jutott az ÖSV ehhez az információhoz, Gandler pedig kijelentette, semmit sem kíván mondani az üggyel kapcsolatban.

Hétfő este a rendőrök ismét "meglátogatták" az osztrák csapatot, ezúttal azonban a szakmai stáb, az edzők és sportvezetők szobáit kutatták át. Tiltott szert nem találtak, de olyan dokumentumokat lefoglaltak, melyekkel egyértelműen bizonyítható, hogy a csapat vezetői folyamatos kapcsolatban álltak az olimpiáról kitiltott Walter Mayerrel, a sílövők egykori szakmai igazgatójával. Ezt követően a rendőrök azt a házat kutatták át, melyet Mayer bérelt. Itt doppingszereket és használt injekciós tűket foglaltak le. A rendőrség feltételezése szerint a sportolók a játékok alatt rendszeres látogatói voltak a kitiltott trénernek.  

Az osztrákok közben panaszt nyújtottak be, kifogásolva, hogy a rendőrök a házkutatások során óriási rendetlenséget csináltak, asztalokat, székeket borítottak fel. "Mindent úgy hagytunk, ahogy érkezésünk előtt volt. Állításunkat természetesen videofelvételekkel is bizonyítani tudjuk" - reagált az osztrák panaszra a rendőrség szóvivője. 

Szombat este Mayer felbukkanása miatt összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt vetettek alá doppingellenőrzésnek a torinói téli olimpián. Az edző nem látogathatta volna meg a csapatot, korábban ugyanis a 2010-es vancouveri játékokig eltiltották az olimpiai részvételtől, mivel bebizonyosodott róla, hogy 2002-ben, Salt Lake City-ben részese volt az osztrákokat érintő vérátömlesztéses doppingbotránynak.    

Mayer vasárnap megpróbált megszökni Olaszországból, de a rendőrök feltartóztatták a menekülő szakembert, aki "ámokfutása" közben összetörte a saját kocsiját és egy rendőrségi járművet is. Előállították, majd miután eljárást indítottak ellene, a klagenfurti ügyészség kérésére elengedték. Mayert jelenleg egy osztrák pszichiátriai klinikán kezelik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK