Társoldalunk:

Bizottság vizsgálja az osztrák doppingügyet

2006.02.22. 13:47

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a torinói téli játékok után vizsgálóbizottságot állít fel, amely az osztrák doppingüggyel foglalkozik majd. Ezt Jacques Rogge NOB-elnök jelentette be.

A testület nemcsak a tíz ellenőrzött sportoló doppingtesztjeinek eredményeit vizsgálja majd, hanem az olasz rendőrségi razzia körülményeit, valamint az edzők felelősségét is. Rogge ugyanakkor hangsúlyozta, ahhoz, hogy valakit doppingügyben elmarasztaljanak, nem szükséges okvetlenül pozitív teszt. "Más bizonyítékok is elképzelhetők. A vér- és vizeletvizsgálat csak az eljárás egy része" - mondta Rogge, hozzátéve, hogy hamarosan megkapják az olasz rendőrségtől a bizonyítékokat.     

A NOB-elnök külön foglalkozott az olimpiai játékokról 2010-ig eltiltott Walter Mayer osztrák edző személyével. "Ezt a történetet akár Hollywoodban is filmre vihetnék. Számomra Mayer az az ember, aki doppingügyben a szálakat mozgatja. A rendőrség megtette a lépéseket, hogy a drogkereskedőket elfogja. A NOB pedig világossá tette, hogy az ilyen embereket nem tűri meg" - nyilatkozott Rogge. 

Szombat este Mayer felbukkanása miatt összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt vetettek alá doppingellenőrzésnek a téli olimpián. Peter Schröcksnadel, az Osztrák Sí Szövetség (ÖSV) elnöke kedden bejelentette, hogy az olasz rendőrök a razzia során doppingszert találtak két sílövőnél, Wolfgang Pernernél és Wolfgang Rottmann-nál, aki a házkutatás után azonnal elhagyta a csapatot és engedély nélkül visszatért Ausztriába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK